photo meri335_zpsc0092e94.png

nedelja, 11. januar 2015

Dekoracija s čokoladno čipko

Včeraj smo praznovali precej veličastno 60. obletnico poroke starih staršev. Ko bi že mogla sedeti za knjigami in se ukvarjati z znaki obolenj v ustni votlini, sem raje skakala po kuhinji s stepalnikom v eni roki stopljeno čokolado v drugi. Naročeni sta mi bili 2 torti za posladek in po dveh tednih pavze sem ponovno začela s packanjem. :)

Nastali sta tidve lepotički:

jabolčna torta z vanilijevim nadevom s cimetom





jogurtova torta z malinami - še s folijo okrog, sem jo potem pozabila lepo poslikat:)


Verjel/a ali ne, ta dekoracija je bila izhod v sili in narejena na hitro. Ideja je v mojih možganih čepela že kar nekaj časa in čakala na primerno priložnost. Ko sem ob dveh popoldne ob nedokončanih tortah izvedela, da je praznovanje pravzaprav ob štirih in ne zvečer, kot sem mislila, me je najprej zagrabila panika, saj sem imela precej velikopotezne načrte za tokratno dekoracijo - igračkanje s folijami za čokolado, modelirno čokolado in še čim.
Rešil me je tale mali prijatelj. Mislim, da se dobi v vseh večjih trgovinah. Sama sem ga naročila po internetu, na ebayu ga lahko najdeš že za kakšen evro in pol.
silikonsko pisalo za čokolado
 Super in nepogrešljiva zadeva za dekoriranje. Uporabila sem ga pri macaronih (tisti vanilijevi z oranžnimi črtami), pri pisanju imen na torte, itd.
Izdelava čokoladne čipke je v resnici izjemno enostavna zadeva, pa tudi narejena je hitro (oba vzorca sta bila končana v malce več kot pol ure), končni rezultat pa je izjemno eleganten okras za torto.
Na internetu sem najprej poiskala in skopirala primeren osnovni vzorec.

Moj izdelek je seveda precej enostavnejši od zgornjih slik - skopiran vzorec služi zgolj za orientacijo. S pisalom se sicer piše zelo lepo, vseeno pa črte niso dovolj tanke, da bi se lahko spuščala v zares majhne detajle. Sprintan vzorec sem vložila v navadno pisarniško prozorno mapo in nato enostavno pisala po njej s stopljeno čokolado. Najprej se prevleče osnovne linije, nato pa prostore med njimi zapolni. Važno je le, da so črte med seboj čimbolj povezane, saj bo tako, ko se čokolada strdi, celoten vzorec bolj stabilen. Potem sem potegnila vzorec iz mape in na temni podlagi preverila, če je kje potreben kakšen popravek.
Za piko na i sem dodala še sladkorne okraske
pinceta seveda ni nujen pripomoček, je pa polaganje kroglic precej hitrejše in bolj natančno
končan vzorec
 Končan vzorec postavi na hladno, da se čokolada povsem strdi. Nato previdno odlepi folijo s čokolade in ploščo položi na torto.

Dekoracija je primerna za praktično katerokoli torto z ravno površino in seveda lahko uporabiš tudi temno čokolado.
Toliko na hitro, o receptih pa kdaj drugič. :)