photo meri335_zpsc0092e94.png

petek, 20. marec 2015

Zobki ob svetovnem dnevu ustnega zdravja

Malo mi je nerodno, ko pogledam datum zadnje objave. Izpitno obdobje, izlet v London, pust (letos sva bila Ariela in princ Erik), začetek novega semestra z ogromno obveznosti, prvimi pravimi pacienti in predvsem učenjem za še 2 izpita v zadnjem tednu. Ob vsem tem in dejstvu, da se moj prosti čas trenutno nahaja okrog ničle, imam vsekakor dovolj izgovorov, da sem blog malce zanemarila. Bo bolje v prihodnje! :)

Kakorkoli, svoje slaščičarske odvisnosti seveda nisem pustila na cedilu. Kje se bo znašlo nekaj moje kuharije, vam povem čez nekaj tednov, danes ponoči pa sem pekla za današnji svetovni dan ustnega zdravja. Na Stomatološki kliniki se je dogajalo, kolegi so obiskali tudi otroke na Pediatrični kliniki, moj prispevek k vsemu skupaj pa je izgledal takole:




Piškotki zobki torej :). Za organizacijo dneva ustnega zdravja se lahko zahvalimo šefom projekta Zobek, ki deluje na področju izobraževanja ljudi o ustni higieni (o tej bi morda lahko tudi sama kdaj napisala kakšno besedo tule, da ne bomo samo hranili kariogenih bakterij s temi sladkimi recepti :) ).

Kakorkoli, zaradi velikega pomanjkanja časa sem morala izbirati med preprostimi recepti, ki tudi ne zahtevajo preveč denarja, piškoti pa so morali biti tudi dovolj trdni, da se niso drobili ali lomili. Našla sem super recept z zanimivo posebnostjo - najprej se prekuha maslo, kar da piškotom nekakšen karamelast-oreščkast okus.  Prekrito z belo čokolado...sliši se kar vredu, ane?

 Za obliko je poskrbela moja boljša polovica, ki mi je naredila krasen modelček, izgledal je takole:

Po odzivih sodeč, so bili jedci kar navdušeni. Torej poskusi z njimi še sam/a! :)

Preprosti piškoti  s prekuhanim maslom
(za približno 15 tako velikih piškotov, kot so na sliki - če uporabiš manjše modelčke, jih bo torej nastalo veliko več :) )
Sestavine:
170g masla
115g belega sladkorja
115g rjavega sladkorja
čajna žlička vanilijevega ekstrakta
 1 veliko jajce
majhen ščepec soli
250g moke
15g gustina (corn starch)

Za dekoracijo: bela in črna čokolada

Maslo segrevaj v manjši posodi. Vsake toliko pomešaj in ob tem postrgaj dno posode. Naj na zmernem ognju vre toliko časa, dokler ne postane karamelne barve. Trajalo bo nekaj minut in lepo bo dišalo! Skupaj z majhnimi rjavimi koščki, ki se bodo nabrali v maslu, prelij v večjo posodo in ohladi na sobno temperaturo. V drugi posodi zmešaj vse suhe sestavine (gustin, sol in moko).
Ohlajenemu maslu dodaj obe vrsti sladkorja in s stepalnikom dobro premešaj. Dodaj še jajce in vanilijev ekstrakt in znova dobro premešaj. Nato počasi dodajaj suhe sestavine. Ko bo masa že precej gosta, izklopi stepalnik in nadaljuj z rokami ali veliko žlico. Narejeno testo zavij v prozorno folijo postavi v hladilnik. Naj se hladi toliko časa, da postane masa čvrsta - ne pa povsem trda! To ne traja dolgo, morda 10 minut.

Potem testo vzemi iz hladilnika, pečico segrej na 180 stopinj, razvaljaj testo na kakšnega pol cm debeline (lažje ti bo, če valjaš po plastični foliji, pod katero je testo) in izrezi piškote. Peci jih okrog 10min oz. toliko časa, da se, če pritisneš s prstom na piškot, testo nazaj poravna. Ko jih boš vzel/a iz pečice, bodo tako še precej 'bledi' in mehki, ampak ko se bo sladkor v njih ohladil, se bodo strdili - zato torej ne pretiravati s časom pečenja!

Ko se ohladijo, stopi čokolado nad vodno paro in jih okrasi po svoji domišljiji. :)

Moji zobki so imeli očke, usteca (smejoča, šrbasta, čudna.. ), očala, brke...

Potem ko se naješ, pa ne pozabi na ustno higieno - umij zobe in pri tem ne pozabi na medzobne prostore!

Za slike se zahvaljujem Domnu in Patriciji. :)