photo meri335_zpsc0092e94.png

četrtek, 17. september 2015

Lešnikova pita s figami, mandljevi kolački z malinami in nekaj za porabit beljake :)

"DEJ KEJ NA BLOG!!!!"

Okeeeeej. Ne bom niti pisala izgovorov zakaj tako dolgo ni glasu od mene, ni lepo in ne obljubljam da bom v prihodnje bolj pridna. Ampak sedaj, po dobrih dveh mesecih lenarjenja (no, in potovanja in šihta in morja in...) bi res lahko spisala kakšno objavo. Pa ne da ne bi pekla - ravno nasprotno, zadnje čase pečem kot da mi gre za življenje. Njomnjom.

Moj estetsko najljubši izdelek to poletje je zagotovo tale torta, ki sem jo naredila za rojstni dan mojih dveh prijateljic dvojčic. Prej sta mi malo namignili, kakšen stil jima je všeč in moram reči, da sem se tudi jaz nekako našla v njem:
Malinov mousse, pa mousse bele čokolade, vmes plast malin, spodaj pa mandljev biskvit z belo čokolado. Vseskupaj malo polepša glazura in na njej pravi šopek jagodičevja ter nekaj vrtnic, diši pa po listkih poprove in limonine mete.
Čeprav sem spet našla nekaj stvari, ki bi jih izboljšala (kot pri vsaki svoji torti :) ), lahko zaključim, da je vredu. Lepa!

Moj velik problem je, da sem izjemno slaba v fotografiranju. Ga ne prakticiram ravno veliko, se mi med peko ne da ukvarjati še s fotoaparatom in predvsem skoraj nikoli ne pečem ob urah, da bi ujela dovolj dnevne svetlobe za lepe fotografije. Kot veste vsi, ki spremljate  food bloggerje, pa je fotografija morda skorajda bistven del. Lepa fotografija naredi še malo manj užitne stvari tako dobre, da bi si jih najraje takoj stlačil v usta. No, morda pa v prihodnosti enkrat... (v resnici bom čez par tednov že veselo vrtala po zobeh in sedela na predavanjih, tako da lahko na fotografsko udejstvovanje mirno pozabim :) )

Slaščica, ki me je v zadnjem času zares navdušila, je lešnikova pita s figami. Nikoli še nisem poizkusila te kombinacije in verjemite mi, fantastična je. Upam si trditi, da bi to pito z veseljem pojedel tudi, če sicer nisi ravno navdušen nad figami. Zares, ZARES slastna. Najboljša še topla. Mmmmm...

Lešnikova pita s figami 





Testo:
250g moke
5g soli
10g sladkorja v prahu
150g mrzlega masla, narezanega na kocke
1 rumenjak
40ml vode

Na delovno površino presej suhe sestavine. Dodaj maslo v kockah in s stiskanjem pesti zmešaj s suhimi sestavinami, dokler ni več koščkov masla. V sredini nato naredi jamico in dodaj mokre sestavine in zmešaj, da nastane homogena masa. To potem zavij v plastično folijo in postavi v hladilnik za 2-3 ure.


Po tem času testo vzemi iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljaj na približno 3mm. Če se ti testo prijema na valjar, ovij okoli slednjega plastično folijo. Nato s testom prekrij pekač. Pritisni ob dno in rob pekača, da se testo lepo prilega, nato pa samo z povaljaj čez robove pekača, da se ti naredi lep rob (glej sliko). 

Dno dobro prešpikaj z vilico, nato pa pekač postavi v hladilnik, da testo počiva še nadaljnjih 30min.  Nato pripravi nadev, pečico pa segrej na 190°C.

Lešnikov nadev:
125g zmehčanega masla
125g sladkorja v prahu
120g 'zmešanih' jajc (prib. 2-3 jajca) 
125g mletih lešnikov
25g moke

Maslo in sladkor v prahu stepaj, da se povsem zmešana. Počasi dodajaj jajca in dobro premešaj. Dodaj še mlete lešnike in moko in ponovno premešaj.
Nadev je pripravljen. Iz hladilnika vzemi pekač in po testu enakomerno razmaži nadev. 

Potrebuješ še:
zrele sveže fige (približno 15, oz. odvisno od velikosti)
malo raztopljenega masla  (za premaz)
pekač za pito s premerom 20cm
tekoč med (lahko ga za nekaj sekund segreješ v mikrovalovki, da postane še bolj tekoč)

Fige prereži na pol in jih pokonci, tako da ležijo ena na drugi, v krogih postavi po piti.

 Najprej jih premaži s tekočim medom, nato pa še z raztopljenim maslom.
Peci 25-30min do zlatorjave barve. 
Moje fige so potonile v nadevu, ker so bile zelo majhne :)

Pita je zares odlična še malo topla...dober tek!

Nimaš fig? Okeeej. Potem pa poizkusi te kolačke. Prijatelji pravijo, da so fantastični in ker sem vsepovprek obljubljala recept, bo verjetno najlažje, če ga napišem kar sem. Gre za kombinacijo mandljevega nadeva in doma narejene malinove marmelade, zelo enostavno in hitro narejeno. 

Kolački z malinami in mandljevim nadevom


Testo:
125g masla na sobni temperaturi, narezanega na kocke
100g sladkorja v prahu
1 jajce
250g moke
majhen ščepec soli

pekač za muffine

Najprej začni stepati samo maslo in mu postopoma dodajaj sladkor v prahu. Nato dodaj še jajce stepaj kakšno minuto, da se jajce dobro poveže z maslom in sladkorjem. Dodaj še moko, sol in zmešaj, da nastane gladka, homogena masa. Testo zavij v plastično folijo in jo postavi v hladilnik za 2-3 ure.

Po tem času testo vzemi iz hladilnika in razvaljaj na debelino 3mm. S pomočjo roba kakšne večje skodelice izreži kroge in z njimi obloži namaščen in pomokan model za muffine. 
Naredi nadev in marmelado.
Pečico segrej na 180°C.

Malinova marmelada (lahko pa uporabiš tudi tisto iz trgovine):
 150g malinovega pireja (125g malin, 15ml vode, 12g sladkorja v prahu, malo limoninega soka)
150g malin
120g sladkorja v prahu
20g pektina
10ml limoninega soka

Malinov pire narediš tako, da zmiksaš maline. Vodo in sladkor v kozici segrej do vretja, nato odstavi. Ta sirup nato skupaj z limoninim sokom zmešaš z malinami. Vse skupaj nato precedi. Zakaj malinov pire? Na ta način ohraniš veliko pristnega okusa sadja, hkrati se pa znebiš pešk. Končni izdelek, marmelada, bo sicer še vedno imela peške malin, a manj - kar je pri malinovi marmeladi zelo dobrodošlo, ker se te peške rade zatikajo za zobe :) .

Malinov pire, maline in pol sladkorja segrevaj do vretja.  Preostal sladkor v posodici zmešaj s pektinom. Z metlico vmešaj pektin in sladkor v vrelo tekočino. Kuhaj na nizki temperaturi in stalno mešaj kaki 2 minuti, nato dodaj limonin sok in kuhaj še nadaljnje 2-3 minute. Da preveriš, če je marmelada gotova, kapni kapljico na krožnik ali kakšno vrečko iz zmrzovalnika in postavi na hladno. Če se na ohlajeni kapljici naredi 'kožica', je dovolj kuhano. (Če ne veš čisto o čem govorim, vprašaj mamo ali pa skuhaj tako kot se ti zdi :) )

Nadev:

125g zmehčanega masla
125g sladkorja v prahu
120g 'zmešanih' jajc (prib. 2-3 jajca) 
125g mletih mandljev
25g moke

mandlji v lističih

Maslo in sladkor v prahu stepaj, da se povsem zmešana. Počasi dodajaj jajca in dobro premešaj. Dodaj še mlete mandlje in moko in ponovno premešaj.
Nadev je pripravljen.  

 Model za muffine vzemi iz hladilnika in na dno vsake posodice daj žličko malinove marmelade. Vzemi navadno plastično vrečko za shranjevanje živil, jo napolni z nadevom, zaveži in nato odreži robček - tako boš lahko enostavno nabrizgala nadev v modelčke. Na koncu po vrhu posuj še mandlje v lističih in peci 25min oz. do zlatorjave barve.



Ker sem ga prerezala še vročega, se je vroča marmelada pocedila ven - sicer ostane lepo kompaktna kot na zgornji sliki.

 Okej, za konec pa še en kolač za 'porabit beljake'. Ta kolač mi je priporočila mama moje boljše polovice in ga od takrat spečem praktično vedno, ko mi ostane premalo živcev ali časa za macarone in preveč beljakov. Naredi se dobesedno v desetih minutah, če ne štejem peke, je dobro in kar je najboljše - super se obnaša, če ga zamrzneš in odmrzneš takrat, ko se na hitro najavijo obiski, pa nimaš nič za 'na mizo dat'. :) Pri nas doma sicer ne zdrži dolgo v zmrzovalniku (če do tja sploh pride...)

Beljakov kolač z rozinami 

Potrebuješ:
6 beljakov
200g sladkorja v prahu
100g masla
120g moke
70g rozin

pekač za srnin hrbet (tisti rebrasti, če ga nimaš, uporabi kaj podobnega, npr. za kruh)

Pečico segrej na 190°C. Beljake stepi v trd sneg. Postopoma primešaj sladkor in stepaj dokler se ne zgosti. Dodaj moko, rozine in stopljeno maslo. Nalij v dobro namaščen in pomokan pekač (sicer je malo problem kolač dobiti ven in se lahko zlomi). 


Peci dokler ni vrh vidno pečen in je kolač na potip čvrst. Preveri še z zobotrebcem - ko zabodeš v kolač in nato izvlečeš, mora biti čist. Ohladi, zvrni iz pekača in nareži.
Bi bilo sploh lahko enostavneje?

 

Tako :). Upam, da bo kmalu dišalo v tvoji kuhinji!