photo meri335_zpsc0092e94.png

torek, 12. maj 2015

Torta z belim in temnim čokoladnim moussom in sladko-pekoči piščanec z omako iz grškega jogurta

Priznam, trenutno več časa namenjam peki plombic na vajah kot torticam v prostemu času. Prostemu času, kolikor ga sploh ostane. Številnim obveznostim se je pridružila tudi moja čisto nova pohodniška kariera, ki vključuje prepričevanje sebe v hojo v hrib in vsakič malo višjo višinsko razliko. Nanos osvojen, že pogledujem proti Mt.Everestu...
Ampak okej, letnik se približuje koncu, čaka nas še veliki finale, nato pa - upam - daljši odmor pred 5. letnikom.

Vseeno sem uspela stisnit tortico ali dve v natrpan urnik. Že v prejšnji objavi sem omenila, da bo moje delo nekje objavljeno - moja tortica se je namreč znašla na naslovnici zadnje številke revije študentov Medicinske fakultete! :) V obliki srca in v operativnem polju, ker operiramo in zdravimo z ljubeznijo. :) Malo manj z ljubeznijo velikokrat dejansko študiram in preživljam praktično cele dneve na faksu, sploh ob lepih sončnih dnevih...eh. Ne bom jamrala še na blogu, rajši bom priložila objavljen članek :). Poleg recepta za torto sem napisala še recept za glavno jed - piščanca, mariniranega v čiliju, medu in še čem. Ta je dober celo tudi takim, ki sploh ne maramo mesa. Res. :) Zraven se prileže omaka iz grškega jogurta z olivnim oljem in limeto...njamnjam.

Torta pa je že večkrat preizkušena zadeva. Ena tistih, ki se jih naredi na hitro, se težko ponesrečijo in so okusne. Bel in temen čokoladen mousse, bogat čokoladni biskvit. Ni kaj dodati, razen morda še ideje za dekoracijo.
Tole sem naredila prijatelju, ki je oboževalec Iger lakote:
Oponašoja na sredini iz modelirne čokolade, plameni pa so obarvana karamela, čisti cuker - so bolj za okras kot za pojest torej :)
Tale, za sestrično, mi ni najlepše uspela. Malo sem se igrala s sladkorno čipko, ampak mi rob ni najbolje uspel, pa tudi črke niso najlepše.
Tako, pa še omenjena naslovnica in članek :)




'Prazna vreča ne stoji pokonci,' pravijo. V uredništvu Erektorja s polnimi usti soglasno prikimavamo tej trditvi in dodajamo še, da je vreča vsekakor bolj zadovoljna, ko je napolnjena z vsebino dobrega okusa. Edina logična posledica tega je, da smo končno uvedli tudi kuharsko rubriko, v kateri ti bomo dali kakšno idejo in recept za jedi, ki so primerne tudi za študent(k)e, ki za kuhanje ob napornem študiju nimate časa ali pa zaradi preteklih izkušenj pripravo jedi rajši prepuščate boljšim polovicam.

Za začetek ti bomo postregli s sladko-pikantnim piščancem na Erektorjev način. Zanimivo kombinacijo piščanca v marinadi iz medu in čilija bo uravnovesila omaka iz grškega jogurta z olivnim oljem in limeto. Zraven pa popečeni polnozrnati toasti ali kakšna druga priloga – za pomakat. J Se že cedijo sline?

Ko pa se boš končno odločil/a prekršiti svoje novoletne zaobljube, dieto ali post (v kolikor komu slučajno še uspeva) pa ti predlagamo, da poskusiš s torto z naslovnice. Na biskvitu iz temne čokolade eden na drugem počivata dve plasti sreče v obliki bele in temne čokoladne pene. Obljubljamo, da bo uspela tudi tistim, ki nikoli ne pečete in se vam zdi še najbolj varna opcija za svoje prehranjevanje pica na dostavo. Pa dober tek!



Piščanec à la Erektor

Mešanica okusov v tej jedi bo poskrbela za kakšen vzdihljaj ali dva. Izjemno preprosto, hitro pripravljeno (če ne upoštevamo čas mariniranja) in dobro!



Za 2 osebi potrebuješ:

500g piščančjih prsi

Kruhki za toast (najboljši so tisti s semeni J)



Marinada:

1 žlica olivnega olja

2 žlici medu

3 žlice sladke čili omake (najdeš v vseh večjih trgovskih centrih na oddelku z azijsko hrano)

2 stroka česna

Ščepec soli

Ščepec popra



Jogurtova omaka:

250ml grškega jogurta

2 žlici olivnega olja

pol žlice medu

Sok 1 limete

Ščepec soli

Ščepec popra



V skodelici zmešaj olje, med, sol in poper. Dodaj strta stroka česna in sladko čilijevo omako. Z marinado prelij 500g piščančjih prsi, narezanih na koščke in dobro premešaj. V pokriti posodi ali zaprti vrečki vse skupaj pusti v hladilniku, da se piščanec marinira - vsaj 2 uri, najbolje pa kar čez noč.



Zmešaj sestavine za jogurtovo omako. Vmes omako malce poizkušaj in razmerje sestavin prilagodiš svojemu okusu.

Posodo z olivnim oljem, v kateri boš popekel/popekla piščanca, segrej na srednjo temperaturo. Dodaj piščanca v marinadi, ga počasi peci in občasno premešaj. Medtem s toasterjem popeci kruh. Ko je piščanec ravno prav pečen, ga pokapaj še z ostanki marinade in postrezi z omako in popečenimi kruhki.



Torta z naslovnice



Temen čokoladni mousse smo poenostavili in mu dodali še belo različico ter biskvit iz temne čokolade. Trobarvna torta torej – za trojni užitek! J

Potrebuješ model za torto s snemljivim obročem premera 24cm.



Biskvit

100 g mletih mandljev

100 g 75% temne čokolade

40 g sladkorja

40 g masla na sobni temperaturi

3 jajca

2 žlici pomarančnega soka

0,5 vrečke vanilijevega sladkorja – lahko pa tudi malo vanilijevega ekstrakta

1 žlička pecilnega praška



Pečico segrej na 180 stopinj. Čokolado razlomi na koščke in jo stopi v mikrovalovki ali nad vodno kopeljo. S stepalnikom penasto zmešaj maslo, sladkor in vanilijin sladkor. Primešaj mlete mandlje, stopljeno čokolado, rumenjake, pomarančni sok in pecilni prašek. V čisti in suhi posodi iz beljakov stepi čvrst beljakov sneg in ga nežno primešaj ostalim sestavinam. Maso nalij v model in peci približno 30min. Ko se ti bo zdelo, da je biskvit pečen, zapiči vanj zobotrebec. Če ga izvlečeš čistega, pomeni, da je pečeno, sicer pusti, da se peče še nekaj minut. Biskvit naj se ohladi. Če se ti zdi predebel, ga prireži na primerno debelino.



Srednja plast – temen čokoladni mousse
5 žlic vroče vode
2 zvrhani žlici kakava v prahu
200g 75% temne čokolade v koščkih
380 ml hladne sladke smetane

Pol ščepca soli



Vročo vodo in kakav v prahu dobro premešaj. V mikrovalovni pečici ali nad vodno paro raztopi temno čokolado in pusti, da se malo ohladi. Nato stepaj smetano in sol. Ni treba, da jo stepeš čisto 'do trdega', idealno je, če smetana ostane mehka. Zmešaj kakavovo zmes s stopljeno čokolado in ji dodaj tretjino smetane. Dobro premešaj z metlico. Potem primešaj preostalo smetano in z veliko žlico ali plastično spatulo s krožnimi gibi zajemaj kremo od robu posode proti sredini, dokler se smetana in čokolada povsem ne premešata in ni več opaziti belih delčkov smetane. Priporočam ti, da pri tem koraku ne uporabljaš metlice, saj pri mešanju z njo iz kreme uide veliko zraka – tako namesto zračne pene nastane gosta krema.

Z nastalim moussom nadevaj biskvit, torto postavi v hladilnik in začni s pripravo zgornje plasti.


*Če hočeš, lahko vmešaš še sneg dveh ali treh beljakov. Tako bo mousse veliko bolj zračen.


Zgornja plast – bel čokoladni mousse
1 čajna žlička želatine v prahu
2 žlici vode
170 gramov bele čokolade
380 ml hladne sladke smetane

Želatino v prahu zmešaj z vodo v lončku in pusti pri miru nekaj minut, da se želatina napije. Belo čokolado nalomi na koščke v skodelico. 130ml smetane segrej na zmernem ognju – odstavi tik preden zavre in jo polij po koščkih čokolade. Skodelico nato pokrij s krožnikom ali pokrovko in pusti pri miru 5 minut. Potem mešanico mešaj, dokler se ne stopijo še preostali koščki čokolade – nastane gosta čokoladna krema. Pusti, da se ohladi in občasno premešaj. Medtem stepaj preostalih 250ml smetane. Ko bo stepena, je nekaj žlic dodaj gosti čokoladni mešanici, ki bo tako postala bolj zračna in mehka, zaradi česar boš lažje vmešala preostanek smetane. Mešaj na enak način kot prejšnjo kremo in z njo prelij srednjo plast torte. Mousse se ti bo morda zdel nekoliko tekoč, ampak brez skrbi – med hlajenjem torte bo želatina opravila svoje. 

Torto postavi za nekaj ur v hladilnik, nato snemi obroč in okrasi po lastni domišljiji. Najboljšega okusa je, če jo ješ s kolegi! J



Kako je narejena dekoracija na torti z naslovnice? Vrtnice in kroglice so narejene iz modelirne čokolade, ki je pravzaprav bela čokolada, zmešana z malce koruznega sirupa. Stranski rob pa je prav tako čokoladen – posebne folije, na katerih je v vzorec nabrizgana jedilna barva, premažeš s stopljeno čokolado. Ko se ta dobro strdi, folijo odlepiš, vzorec pa ostane na čokoladi.



Strokovnjaki opozarjajo: po slastni večerji poskrbite za svojo ustno higieno! O kariesu ali nezaželenih posledicah se posvetujte z zobozdravnikom ali študentom dentalne medicine.