Ampak okej, letnik se približuje koncu, čaka nas še veliki finale, nato pa - upam - daljši odmor pred 5. letnikom.
Vseeno sem uspela stisnit tortico ali dve v natrpan urnik. Že v prejšnji objavi sem omenila, da bo moje delo nekje objavljeno - moja tortica se je namreč znašla na naslovnici zadnje številke revije študentov Medicinske fakultete! :) V obliki srca in v operativnem polju, ker operiramo in zdravimo z ljubeznijo. :) Malo manj z ljubeznijo velikokrat dejansko študiram in preživljam praktično cele dneve na faksu, sploh ob lepih sončnih dnevih...eh. Ne bom jamrala še na blogu, rajši bom priložila objavljen članek :). Poleg recepta za torto sem napisala še recept za glavno jed - piščanca, mariniranega v čiliju, medu in še čem. Ta je dober celo tudi takim, ki sploh ne maramo mesa. Res. :) Zraven se prileže omaka iz grškega jogurta z olivnim oljem in limeto...njamnjam.
Torta pa je že večkrat preizkušena zadeva. Ena tistih, ki se jih naredi na hitro, se težko ponesrečijo in so okusne. Bel in temen čokoladen mousse, bogat čokoladni biskvit. Ni kaj dodati, razen morda še ideje za dekoracijo.
Tole sem naredila prijatelju, ki je oboževalec Iger lakote:
Oponašoja na sredini iz modelirne čokolade, plameni pa so obarvana karamela, čisti cuker - so bolj za okras kot za pojest torej :) |
Tale, za sestrično, mi ni najlepše uspela. Malo sem se igrala s sladkorno čipko, ampak mi rob ni najbolje uspel, pa tudi črke niso najlepše. |
'Prazna vreča ne stoji pokonci,' pravijo. V uredništvu
Erektorja s polnimi usti soglasno prikimavamo tej trditvi in dodajamo še, da je
vreča vsekakor bolj zadovoljna, ko je napolnjena z vsebino dobrega okusa. Edina
logična posledica tega je, da smo končno uvedli tudi kuharsko rubriko, v kateri
ti bomo dali kakšno idejo in recept za jedi, ki so primerne tudi za
študent(k)e, ki za kuhanje ob napornem študiju nimate časa ali pa zaradi
preteklih izkušenj pripravo jedi rajši prepuščate boljšim polovicam.
Za začetek ti bomo postregli s sladko-pikantnim piščancem
na Erektorjev način. Zanimivo kombinacijo piščanca v marinadi iz
medu in čilija bo uravnovesila omaka iz grškega jogurta z olivnim oljem in
limeto. Zraven pa popečeni polnozrnati toasti ali kakšna druga priloga – za
pomakat. J
Se že cedijo sline?
Ko pa se boš končno odločil/a prekršiti svoje novoletne
zaobljube, dieto ali post (v kolikor komu slučajno še uspeva) pa ti predlagamo,
da poskusiš s torto z naslovnice. Na biskvitu iz temne čokolade eden na drugem
počivata dve plasti sreče v obliki bele in temne čokoladne pene. Obljubljamo,
da bo uspela tudi tistim, ki nikoli ne pečete in se vam zdi še najbolj varna
opcija za svoje prehranjevanje pica na dostavo. Pa dober tek!
Piščanec à la Erektor
Mešanica okusov v tej jedi bo poskrbela za kakšen
vzdihljaj ali dva. Izjemno preprosto, hitro pripravljeno (če ne upoštevamo čas
mariniranja) in dobro!
Za 2 osebi
potrebuješ:
500g piščančjih prsi
Kruhki za toast (najboljši so tisti s semeni J)
Marinada:
1 žlica olivnega olja
2 žlici medu
3 žlice sladke čili omake (najdeš v vseh večjih trgovskih
centrih na oddelku z azijsko hrano)
2 stroka česna
Ščepec soli
Ščepec popra
Jogurtova omaka:
250ml grškega jogurta
2 žlici olivnega olja
pol žlice medu
Sok 1 limete
Ščepec soli
Ščepec popra
V skodelici zmešaj olje, med, sol in poper. Dodaj strta
stroka česna in sladko čilijevo omako. Z marinado prelij 500g piščančjih prsi,
narezanih na koščke in dobro premešaj. V pokriti posodi ali zaprti vrečki vse
skupaj pusti v hladilniku, da se piščanec marinira - vsaj 2 uri, najbolje pa
kar čez noč.
Zmešaj sestavine za jogurtovo omako. Vmes omako malce
poizkušaj in razmerje sestavin prilagodiš svojemu okusu.
Posodo z olivnim oljem, v kateri boš popekel/popekla
piščanca, segrej na srednjo temperaturo. Dodaj piščanca v marinadi, ga počasi
peci in občasno premešaj. Medtem s toasterjem popeci kruh. Ko je piščanec ravno
prav pečen, ga pokapaj še z ostanki marinade in postrezi z omako in popečenimi
kruhki.
Torta z naslovnice
Temen čokoladni mousse smo poenostavili in mu dodali še
belo različico ter biskvit iz temne čokolade. Trobarvna torta torej – za trojni
užitek! J
Potrebuješ model za torto s snemljivim obročem premera
24cm.
Biskvit
100 g mletih mandljev
100 g 75% temne čokolade
40 g sladkorja
40 g masla na sobni temperaturi
3 jajca
2 žlici pomarančnega soka
0,5 vrečke vanilijevega sladkorja – lahko pa tudi malo
vanilijevega ekstrakta
1 žlička pecilnega praška
Pečico segrej na 180 stopinj. Čokolado razlomi na koščke
in jo stopi v mikrovalovki ali nad vodno kopeljo. S stepalnikom penasto zmešaj
maslo, sladkor in vanilijin sladkor. Primešaj mlete mandlje, stopljeno
čokolado, rumenjake, pomarančni sok in pecilni prašek. V čisti in suhi posodi
iz beljakov stepi čvrst beljakov sneg in ga nežno primešaj ostalim sestavinam.
Maso nalij v model in peci približno 30min. Ko se ti bo zdelo, da je biskvit
pečen, zapiči vanj zobotrebec. Če ga izvlečeš čistega, pomeni, da je pečeno,
sicer pusti, da se peče še nekaj minut. Biskvit naj se ohladi. Če se ti zdi
predebel, ga prireži na primerno debelino.
Srednja plast – temen
čokoladni mousse
5 žlic vroče vode
2 zvrhani žlici kakava v prahu
200g 75% temne čokolade v koščkih
380 ml hladne sladke smetane
5 žlic vroče vode
2 zvrhani žlici kakava v prahu
200g 75% temne čokolade v koščkih
380 ml hladne sladke smetane
Pol ščepca soli
Vročo vodo in kakav v prahu dobro premešaj. V mikrovalovni
pečici ali nad vodno paro raztopi temno čokolado in pusti, da se malo ohladi.
Nato stepaj smetano in sol. Ni treba, da jo stepeš čisto 'do trdega', idealno
je, če smetana ostane mehka. Zmešaj kakavovo zmes s stopljeno čokolado in ji
dodaj tretjino smetane. Dobro premešaj z metlico. Potem primešaj preostalo
smetano in z veliko žlico ali plastično spatulo s krožnimi gibi zajemaj kremo
od robu posode proti sredini, dokler se smetana in čokolada povsem ne premešata
in ni več opaziti belih delčkov smetane. Priporočam ti, da pri tem koraku ne
uporabljaš metlice, saj pri mešanju z njo iz kreme uide veliko zraka – tako namesto
zračne pene nastane gosta krema.
Z nastalim moussom nadevaj biskvit, torto postavi v
hladilnik in začni s pripravo zgornje plasti.
*Če hočeš, lahko vmešaš še sneg dveh ali treh beljakov. Tako bo mousse veliko bolj zračen.
Zgornja plast – bel čokoladni
mousse
1 čajna žlička želatine v prahu
2 žlici vode
170 gramov bele čokolade
380 ml hladne sladke smetane
1 čajna žlička želatine v prahu
2 žlici vode
170 gramov bele čokolade
380 ml hladne sladke smetane
Želatino v prahu zmešaj z vodo v lončku in pusti pri miru
nekaj minut, da se želatina napije. Belo čokolado nalomi na koščke v skodelico.
130ml smetane segrej na zmernem ognju – odstavi tik preden zavre in jo polij po
koščkih čokolade. Skodelico nato pokrij s krožnikom ali pokrovko in pusti pri
miru 5 minut. Potem mešanico mešaj, dokler se ne stopijo še preostali koščki
čokolade – nastane gosta čokoladna krema. Pusti, da se ohladi in občasno premešaj.
Medtem stepaj preostalih 250ml smetane. Ko bo stepena, je nekaj žlic dodaj
gosti čokoladni mešanici, ki bo tako postala bolj zračna in mehka, zaradi česar
boš lažje vmešala preostanek smetane. Mešaj na enak način kot prejšnjo kremo in
z njo prelij srednjo plast torte. Mousse se ti bo morda zdel nekoliko tekoč, ampak
brez skrbi – med hlajenjem torte bo želatina opravila svoje.
Torto postavi za nekaj ur v hladilnik, nato snemi obroč
in okrasi po lastni domišljiji. Najboljšega okusa je, če jo ješ s kolegi! J
Kako je narejena
dekoracija na torti z naslovnice? Vrtnice in kroglice so narejene iz
modelirne čokolade, ki je pravzaprav bela čokolada, zmešana z malce koruznega
sirupa. Stranski rob pa je prav tako čokoladen – posebne folije, na katerih je
v vzorec nabrizgana jedilna barva, premažeš s stopljeno čokolado. Ko se ta
dobro strdi, folijo odlepiš, vzorec pa ostane na čokoladi.
Strokovnjaki
opozarjajo: po slastni večerji poskrbite za svojo ustno higieno! O kariesu ali
nezaželenih posledicah se posvetujte z zobozdravnikom ali študentom dentalne
medicine.
Ni komentarjev:
Objavite komentar