photo meri335_zpsc0092e94.png

torek, 24. november 2015

Monoporcijske tortice in recept za bučno pito (oz. bučne kolačke)

Pisanje bloga postaja podobno shujševalnim dietam. JUTRI pa čisto čisto čisto zares napišem nov vnos. Včasih že malo začnem, napišem nekaj vrstic in odbluzim med videe na youtube ali v superpomembno debato na facebooku. Tako kot, ko nehaš jesti čokolado, ali pa začneš 'pazit'...pač pride nekaj vmes pa malo pozabiš, verjetno skoraj vse ženske bralke to povsem razumete :). Čisto zares. To se vleče že skoraj mesec in pol, ko sem si ob svojih rojstnodnevnih torticah rekla - evo, s tem se moram pa mal pohvalit. Haha. :)

Oktobra sem praznovala in kot je zadnja leta že stalnica, si spečem torto sama. Tragično, a ne? No, glede na to, da večini slaščičarn ne zaupam najbolj, je morda tako še najbolje. Pa še sama svoj poskusni zajček sem in si lahko privoščim poizkušanje novih stvari - če bo slabo, bo pač slabo in bom nahitro naredila kaj drugega.

Že od vedno občudujem monoporcijske tortice. Mangolita iz slaščičarne Lolita...o moj bog. Preveč dobro. Mangolito sem sama sicer malce povečala za rojstni dan dvojčic,
amapak monoporcijske tortice so še vedno ostale izziv.

No, pa sem jih tokrat končno poizkusila narediti. Precej presenečena sem bila ob dejstvu, kako enostavne so za izdelavo. Odvisno je seveda od tega, kakšne nadeve se uporabi in kako se 'notranjost' tortice zakomplicira, ampak upam si trditi, da je neko preprosto tortico z moussem sposoben narediti vsak.
Kupila sem silikonske modele - polkrogle. Izgledajo podobno kot silikonski modelčki za praline, le da so večji. Če se kdo loti takšnega podviga in ima doma silikonske modelčke za muffine, bi bili zagotovo prav tako vredu. Princip je tak - v model naliješ mousse in dodaš (lahko zmrznjene) nadeve, vse skupaj zmrzniš in ko je povsem trdo, obliješ z glazuro in počakaš, da se odtaja.

zmrznjeno tortico obliješ z glazuro
in voila!
Po dodatku dekoracije je nastalo tole. Naredila sem dva okusa:



Prva je narejena iz malinovega moussa z malininim nadevom ter creme bruleejem, glazura je iz bele čokolade, 'podstavek' pa iz krhkega testa, povrhu pa sem jo posula z dehidriranimi malinami v prahu.

njomnjom.
Čokoladne pa so v prerezu izgledale takole

Mousse iz temne čokolade, na sredini pa nekoliko slabše vidne karamelizirane banane in nekakšen vafljev drobljenec z arašidi in slana karamela. Vse skupaj stoji na krhkem testu, okrog in na vrhu pa je dodana še slana karamela. Precej močna sladica, za hardcore čokoholike :)

Spekla sem tudi gibanico, pa beljakov kolač (recept v prejšnjem postu!:) ), pa še limonino torto in bučno pito, za katero ti bom danes napisala recept :). Super bo za tople dni! Planirala sem sicer, da vam tale recept dostavim že oktobra, ampak se je (tako kot diete :) ) vse skupaj nekoliko zavleklo...



Bučna pita

(pri receptu si pomagaj z 250ml lončkom)

Sestavine:

Testo:
- 250g moke
-  5g soli
-  10g sladkorja v prahu
-  150g mrzlega masla, narezanega na kocke
-  1 rumenjak
-  40ml vode

Na delovno površino presej suhe sestavine. Dodaj maslo v kockah in s stiskanjem pesti zmešaj s suhimi sestavinami, dokler ni več koščkov masla. V sredini nato naredi jamico in dodaj mokre sestavine in zmešaj, da nastane homogena masa. To potem zavij v plastično folijo in postavi v hladilnik za 2-3 ure.

Nadev:

-         2 lončka bučnega pireja (pripraviš ga tako, da kose buče do mehkega skuhaš v vreli vodi, odcediš in zmiksaš)

-         3 velika jajca

-         250g rjavega sladkorja (del ga lahko nadomestiš z muscovado sladkorjem, ki doda posebno aromo)

-         15g koruznega škroba (Gustin)

-         0.5 čajne žličke soli

-         1,5 čajne žličke cimeta

-         0.5 čajne žličke mletega ingverja

-         Ščepec naribanega muškatnega oreščka

-         Pol ščepca mletih klinčkov

-         Pol ščepca sveže mletega popra

-         240ml sladke smetane

-         60ml mleka

-         1 jajce, stepeno z mlekom (za namazat rob in okraske iz testa na piti)



Pečico segrej na 190°C.

Testo vzemi iz hladilnika, ga razvaljaj in obloži pekač za pito. Dobro je izbrati pekač z nekoliko višjim robom in premerom okrog 20cm, da je dovolj prostora za nadev. Če bo pekač večji, ne bo nič narobe, le pita bo sorazmerno tanjša (in čas pečenja krajši). Za moj okus je pita najboljša, če je nadev debel okrog 3cm J.
 Ko testo razvaljaš, na robu pekača rajši 'vzemi malo rezerve', da testo ni samo do roba pekača, ampak malo čez – testo se med peko namreč malo skrči. Če bi rad/a naredila okrašen rob (npr. z kitko iz preostalega testa ali kaj podobnega), ga ne pozabi premazati z mešanico jajca in mleka.
tale je temna, ker sem ves sladkor nadomestila z Muscovado sladkorjem. Morda nekoliko premočan okus- če bi ga rad/a uporabil/a, ti priporočam, da mešaš z navadnim sladkorjem v razmerju 1:1


Dno na gosto prešpikaj z vilicami!

 Tedaj na pripravljen pekač položi kos papirja za peko in nanj suh fižol, čičeriko ali kaj podobnega. (Temu postopku se reče 'blind baking' oz 'slepa peka'. S fižolčki obtežimo testo in mu, ko se peče brez nadeva, preprečimo, da bi se napihnilo )

To postavi v pečico, naj se peče približno 10min, da robovi porjavijo. Po tem času pekač vzemi iz pečice, odstrani fižolčke in peci še nadaljnih nekaj minut, da dno postane rahlo rjavo.

V tem času mešaj bučni pire, 3 jajca in rjav sladkor. Dodaj še koruzni škrob, sol, cimet, ingver, muščkatni orešček, klinčke, poper, smetano in mleko. Dobro premešaj! Masa se bo zdela zelo tekoča, ampak brez skrbi – v pečici se bo lepo zapeklo in učvrstilo.

Torej ko je nadev pripravljen in je testo za pito napol pečeno, zlij nadev v pekač in vse skupaj postavi v pečico za nadaljnih 45-50min. Ker je čas pečenja odvisen od debeline nadeva, predlagam, da pito vzamete ven, ko bo površina pite čvrsta, le na sredini bo še nekoliko 'tresoče' J. Morebitne okraske za na pito naredi iz preostalega testa, speci posebej in postavi na pito, ko bo ta pečena – ko daš pito v pečico, bo nadev tako tekoč, da bi okraski sicer potonili.

Pusti, da se pita dobro ohladi in postrezi.


še ena 'prekrasna' slika z mojega telefona...joj
Nadev pa se odlično obnaša tudi pri takih kolačkih:
Pri teh pa potrebuješ le drugo testo:


Testo:
125g masla na sobni temperaturi, narezanega na kocke
100g sladkorja v prahu
1 jajce
250g moke
majhen ščepec soli

pekač za muffine

Najprej začni stepati samo maslo in mu postopoma dodajaj sladkor v prahu. Nato dodaj še jajce stepaj kakšno minuto, da se jajce dobro poveže z maslom in sladkorjem. Dodaj še moko, sol in zmešaj, da nastane gladka, homogena masa. Testo zavij v plastično folijo in jo postavi v hladilnik za 2-3 ure.

Po tem času testo vzemi iz hladilnika in razvaljaj na debelino 3mm. S pomočjo roba kakšne večje skodelice izreži kroge in z njimi obloži namaščen in pomokan model za muffine. 

Kolačkov ni potrebno slepo peči in gre testo z nadevo takoj v pečico.  Čas peke je krajši, približno 15-20min (nisem čisto prepričana, ker sem pozabila pogledati na uro :). Pekač za muffine položite v pečici čim nižje, da se testo čim bolje zapeče.

 Evo, pa mi je uspelo še eno objavo spravit skupaj. Kmalu bo izšel Erektor in z njim dva moja nova recepta, tako da pričakujem, da mi bo uspelo spet kaj objavit na blog še pred prazniki. Držimo pesti za mojo lenobo! :)
Pa spijte kakšen kozarec kuhanega vina v tem mrazu....

Sugar

1 komentar:

  1. Odličen recept za monoporcije, zdaj točno vem kaj pripraviti! Se jih lahko uporabi tudi s temi silikonski modelčki?

    OdgovoriIzbriši