Recept za
dober 'biznis'
Lahko bi rekli, da sem si izbrala hobi, ki je najbolj
nasproten mojemu bodočemu poklicu. V prostem času, ko ne razmišljam o kariesu
tega in onega pacienta, o kroničnih periapikalnih parodontitisih, ki jih
komajda lahko preštejem, mi po glavi namreč hodijo…slaščice. Okusne. Sladke.
Lepe! Take, ki so dovolj prijetnega okusa in mamljivega izgleda, da se ponavadi
ne konča pri enem kosu in sčasoma ob slabši ustni higieni vodijo saj-veste-kam.
Na naše stole!
Morda sem odkrila tržno nišo, kaj pravite? Zobozdravstvena
ordinacija v eni sobi in čez hodnik še slaščičarna, stranke pa lahko v obeh
zbirajo in vnovčijo točke zvestobe –
sliši se kot odličen poslovni načrt (upam, da Svedra ne berejo tudi naši asistenti
– če ga, potem se samo malo hecam! J
).
Prihajajoči prazniki so idealen čas, da svoje ročne
spretnosti razširite tudi na slaščice za svoje strank…ups, prijatelje in
družino. Pripravila sem vam tako
enostaven recept, da se lahko opogumite, čeprav je vaš dosedanji največji
kuharski dosežek jajce na oko ali toast.
Neobičajno lepa slika za moj blog, kajne? :) Zanjo se zahvaljujem Barbari, ki je zame malo poprijela fotoaparat v roke. |
Sestavine zadostujejo za manjši cheesecake s premerom 20cm.
Za spodnjo plast:
150g medenjakov (lahko pa tudi kakšnih drugih piškotov)
70g masla
Nadev:
500g sira mascarpone
150g sladkorja
1,5 žličke cimeta
0,5 žličke ingverja
0,5 žličke kardamoma
Ščepec mletih klinčkov
1,3 dl kisle smetane
2 jajci
Pest orehovih jedrc
Pol pesti rozin
0.5 dl ruma
Rozine prelij s toliko ruma, da bodo v celoti prekrite. Idealno je, če to storiš nekaj ur
prej, da se rozine ruma dobro napijejo.
Pečico segrej na 175 stopinj. Piškote zmelji v mikserju in
dodaj stopljeno maslo. 20cm velik okrogel pekač
postavi na peki papir. Če želiš, lahko s peki papirjem obložiš tudi
stene pekača – tako bo odstranjevanje cheesecake-a iz pekača lažje. Zdrobljene piškote
z maslom nadevaj v pekač in z hrbtno stranjo žlice dobro potisni ob kote in
poravnaj površino. Nato piškote potisni v pečico in peci 8 minut. Vzemi ven in
pusti, da se popolnoma ohladi.
Za nadev segrej pečico na 200 stopinj. Zmiksaj sir
mascarpone in sladkor, dodaj še začimbe in nekaj minut stepaj. Nato dodaj kislo
smetano in z lopatko premešaj. Postopoma dodaj še jajci in vsakič z lopatko
dobro premešaj.
Na ohlajeno dno iz piškotov razporedi odcejene rozine in
kose orehov. Čez to prelij pripravljeno sirno maso. Daj v pečico, znižaj na 100
stopinj in peci še 55 minut. Pečico ugasni in pusti pito v njej za še 45 minut,
nato se prestavi v hladilnik in pusti, da se hladi vsaj 4 ure.
*Dekoracijo narediš tako, da nekaj bobi palčk položiš na
peki papir. Kupiti moraš zeleno obarvano čokolado ali pa zmešati stopljeno belo
čokolado z zeleno jedilno barvo (ki mora biti primerna za mešanje s čokolado!).
Žličko potopiš v čokolado in preliješ bobi palčko na peki papirju v obliki
smrečice. Čokolado nato posuj z nekaj barvastimi sladkornimi kroglicami, da
dobiš videz novoletne jelke. Peki papir s čokolado nato postavi na hladno
(vendar ne v hladilnik, saj se bo na čokoladi nabral kondenz) in smrečice, ko
bo čokolada povsem trdna, enostavno odlepi od papirja in zapiči v cheesecake.
Za dodaten učinek čez vse skupaj posuj še nekaj 'snega' – sladkorja v prahu.
Pa ne pozabite dobro očistiti svoje zobe po prazničnih
pregrehah!
Ni komentarjev:
Objavite komentar