photo meri335_zpsc0092e94.png

četrtek, 17. december 2015

Članek iz Svedra: Recept za dober biznis (izjemno preprost božični cheesecake)

Poleg Erektorja, časopisa študentov medicinske fakultete, obstaja še Sveder, ki je - kot lahko sklepaš po imenu, časopis študentev smeri dentalna medicina. Ravnokar je izšla 2. številka, v kateri sem s kuharskim (kdo bi si mislil) prispevkom sodelovala tudi sama. Spet gre za recept, ki ga lahko čisto zares naredi vsak, tudi tisti z minimalnimi kuharskimi izkušnjami.



Recept za dober 'biznis'

Lahko bi rekli, da sem si izbrala hobi, ki je najbolj nasproten mojemu bodočemu poklicu. V prostem času, ko ne razmišljam o kariesu tega in onega pacienta, o kroničnih periapikalnih parodontitisih, ki jih komajda lahko preštejem, mi po glavi namreč hodijo…slaščice. Okusne. Sladke. Lepe! Take, ki so dovolj prijetnega okusa in mamljivega izgleda, da se ponavadi ne konča pri enem kosu in sčasoma ob slabši ustni higieni vodijo saj-veste-kam. Na naše stole!
Morda sem odkrila tržno nišo, kaj pravite? Zobozdravstvena ordinacija v eni sobi in čez hodnik še slaščičarna, stranke pa lahko v obeh zbirajo  in vnovčijo točke zvestobe – sliši se kot odličen poslovni načrt (upam, da Svedra ne berejo tudi naši asistenti – če ga, potem se samo malo hecam! J ).
Prihajajoči prazniki so idealen čas, da svoje ročne spretnosti razširite tudi na slaščice za svoje strank…ups, prijatelje in družino.  Pripravila sem vam tako enostaven recept, da se lahko opogumite, čeprav je vaš dosedanji največji kuharski dosežek jajce na oko ali toast.

Neobičajno lepa slika za moj blog, kajne? :) Zanjo se zahvaljujem Barbari, ki je zame malo poprijela fotoaparat v roke.

Sestavine zadostujejo za manjši cheesecake s premerom 20cm.


Za spodnjo plast:

150g medenjakov (lahko pa tudi kakšnih drugih piškotov)

70g masla



Nadev:

500g sira mascarpone

150g sladkorja

1,5 žličke cimeta

0,5 žličke ingverja

0,5 žličke kardamoma

Ščepec mletih klinčkov

1,3 dl kisle smetane

2 jajci

Pest orehovih jedrc

Pol pesti rozin

0.5 dl ruma



Rozine prelij s toliko ruma, da bodo v celoti prekrite. Idealno je, če to storiš nekaj ur prej, da se rozine ruma dobro napijejo.

Pečico segrej na 175 stopinj. Piškote zmelji v mikserju in dodaj stopljeno maslo. 20cm velik okrogel pekač  postavi na peki papir. Če želiš, lahko s peki papirjem obložiš tudi stene pekača – tako bo odstranjevanje cheesecake-a iz pekača lažje. Zdrobljene piškote z maslom nadevaj v pekač in z hrbtno stranjo žlice dobro potisni ob kote in poravnaj površino. Nato piškote potisni v pečico in peci 8 minut. Vzemi ven in pusti, da se popolnoma ohladi.

Za nadev segrej pečico na 200 stopinj. Zmiksaj sir mascarpone in sladkor, dodaj še začimbe in nekaj minut stepaj. Nato dodaj kislo smetano in z lopatko premešaj. Postopoma dodaj še jajci in vsakič z lopatko dobro premešaj.

Na ohlajeno dno iz piškotov razporedi odcejene rozine in kose orehov. Čez to prelij pripravljeno sirno maso. Daj v pečico, znižaj na 100 stopinj in peci še 55 minut. Pečico ugasni in pusti pito v njej za še 45 minut, nato se prestavi v hladilnik in pusti, da se hladi vsaj 4 ure.

*Dekoracijo narediš tako, da nekaj bobi palčk položiš na peki papir. Kupiti moraš zeleno obarvano čokolado ali pa zmešati stopljeno belo čokolado z zeleno jedilno barvo (ki mora biti primerna za mešanje s čokolado!). Žličko potopiš v čokolado in preliješ bobi palčko na peki papirju v obliki smrečice. Čokolado nato posuj z nekaj barvastimi sladkornimi kroglicami, da dobiš videz novoletne jelke. Peki papir s čokolado nato postavi na hladno (vendar ne v hladilnik, saj se bo na čokoladi nabral kondenz) in smrečice, ko bo čokolada povsem trdna, enostavno odlepi od papirja in zapiči v cheesecake. Za dodaten učinek čez vse skupaj posuj še nekaj 'snega' – sladkorja v prahu.

Pa ne pozabite dobro očistiti svoje zobe po prazničnih pregrehah!

Ni komentarjev:

Objavite komentar