photo meri335_zpsc0092e94.png

sobota, 19. december 2015

Članek iz Erektorja - Božič gre skozi želodec (bučni krapi in božična pita z brusnicami)

Če kdo išče primeren recept za svoje praznično ustvarjanje, ga vabim, da malo pobrska med mojimi starejšimi objavami. Glede na število letošnjih vpisov ne bo prav dolgo iskal :).
 Morda bi lahko bolj redno update-anje bloga uvrstila na svoj spisek vsakoletnih novoletnih zaobljub (ne bom več jedla sladkarij, pridno se bom učila, vsak teden bom pospravila sobo, ubogala bom mamico in atija itd.).

Kakorkoli, če se morda kdo spomni od lani, ko sem že objavila nek članek v neki reviji...no, to je bil Erektor, revija študentov Medicinske fakultete. Pri njem zdaj sodelujem drugo leto in bolj neredno hodim na sestanke, zaradi česar mi bo urednica kmalu navila ušesa... evo, v drugem semestru bom bolj pridno hodila na sestanke za časopis, še ena super zaobljuba :D.




Božič gre skozi želodec
Pozdravljeni spet v kuharski rubriki! Čeprav me vedno zebe in spadam med zveste ljubitelje vročih poletij, prihajajoči praznični dnevi, vonj po kuhanem vinu in migetajoče lučke privabljajo lepe občutke. Seveda pa ni decembrskih dni brez dobre hrane (saj veste, po »no shave« novembru prihaja »no shape« december ) in verjetno ima vsakdo rad čas, ko se po hiši razlezejo vonjave, ki napovedujejo odlično potico v pečici.
Božična večerja je pri marsikateremu študentu medicine nepogrešljiv del praznikov. In, kdo ve, morda se pa letos na vaši mizi znajde katera od naslednjih dveh jedi, ali pa si boste z njima popestrili kakšen lačen dan. Preverjeno obe odganjata študijske skrbi in razvajata brbončice. Dober tek!

Bučni krapi v parmezanovi omaki z žajbljem ter orehi

Odlični kot glavna jed, če pa si zaprisežen mesojedec, se lepo obnašajo tudi kot priloga k popečenim piščančjim prsim. Tudi žajbelj lahko izpustiš, če ga zares ne maraš, ampak po mojem mnenju doda omaki prijetno svežino.

Recept je za okrog 30 krapov, velikih približno 10 cm. Odvečne lahko zmrzneš in poješ drugič.


 
Testo za krape

550g moke

1 jajce

150ml mlačne vode

Ščepec soli



Omaka

Približno 3 žlice masla

1,5 žlice nasekljanega svežega žajblja

2 strta stroka česna

1 žlica moke

370ml mleka

100g naribanega parmezana

Ščepec muškatnega oreščka

Sol in poper po okusu



Nadev

1 hokkaido buča srednje velikosti

1 žlica olivnega olja

2 strta stroka česna

Sol in poper

Orehi



Iz sestavin za testo zgneti testo, ga zavij v plastično folijo in postavi v hladilnik za 30 minut.

Segrej pečico na 220°C. Olupi, izdolbi in nasekljaj bučo na majhne kose. Položi jih na peki papir in pokapljaj z olivnim oljem, česnom, pol žličke soli in nekaj črnega popra. To  naj se peče v pečici 25 min, dokler niso kosi mehki.

Medtem pripravi omako. V manjši posodi na srednji temperaturi segrevaj maslo. Dodaj žajbelj in še naprej kuhaj ter stalno mešaj, dokler se v maslu ne pojavijo drobne rjave pikice. Tedaj odstavi in dodaj česen. Nato z metlico postopoma vmešaj moko, posodo vrni na štedilnik in vmešaj še mleko. Kuhaj in stalno mešaj, dokler se omaka ne zgosti. Odstavi in primešaj še parmezan, muškatni orešček, sol in poper pa dodaj po okusu.

Pečeno bučo stresi v posodo in jo zmečkaj z vilico. Dodaj skuto in okrog 1dl pripravljene omake – to je nadev za krape.

Testo vzemi iz hladilnika in ga razvaljaj približno 2 mm debelo. V trgovinah se lahko dobi modelčke za krape, ampak tudi če jih nimaš, nič hudega – le izgledali ne bodo vsi popolnoma enaki. Vzemi večjo skodelico in kar z njo izreži krog iz testa, na sredino položi nadev in robove stisni skupaj. Pazi, da bodo vsi robovi stisnjeni, sicer bo med kuhanjem v notranjost ušla voda.

Tako, krapi so skoraj pripravljeni – 15 minut jih kuhaj v slanem kropu in postrezi na krožniku s parmezanovo omako. Ne pozabi jih po vrhu potresti z nasekljanimi orehi!

Zamrznjenih ni potrebno odtajati – prav tako jih vržeš kar v vrelo vodo in kuhaš nekaj minut dlje.




Božična pita s hruškami in brusnicami

Čeprav smo decembra z vseh strani bombardirani s sladkarijami, verjemi, da ne boš imel nič proti, če se v tvojem decembrskem repertoarju znajde tudi tale pita. Bogata s klasičnimi božičnimi začimbami in odličnim sadnim okusom je naravnost nesramen desert za že tako prepoln trebuh po božični večerji - en kos bo enostavno premalo.

Nisem sama slikala - očitno, ane :D Hvala Barbari za pomoč!


Testo

400g moke

2 žlički soli

250g hladnega masla, narezanega na kocke

100ml zelo hladne vode



Nadev

130g suhih brusnic

5 zrelih hrušk (olupljenih in narezanih na 2-3 cm velike koščke)

130g zmrznjenih brusnic (ali svežih, vendar je v Sloveniji veliko lažje najti zamrznjene)

200g rjavega sladkorja

3 žlice koruznega škroba (Gustin)

2 žlički vanilijevega ekstrakta

2 žlički pomarančne lupinice

1 žlička mletega kardamoma

0,5 žličke cimeta

Ščepec mletih klinčkov

125g orehov

1 rumenjak, zmešan s žličko vode



Brusnice vzemi iz zamrzovalnika in pusti, da se odtajajo.

Moko s soljo presej v posodo multipraktika. Dodaj kocke hladnega masla in premešaj, da nastane drobljiva mešanica, v kateri so še vedno vidni koščki masla. Nato postopoma dodaj hladno vodo. Cilj je, da se testo med mešanjem začne lepiti od posode – če je potrebno, dodaj malo manj ali malce več vode. Testo razdeli in oblikuj v dva diska, debela približno 2 cm in velika eden približno 10 cm, drugi pa 15 cm. Zavij ju v plastično folijo in postavi v hladilnik, da počivata vsaj 1 uro.

Suhe brusnice prelij z vrelo vodo in okrog pol ure pusti pokrito. Pečico segrej na 190°C.

Večji disk testa vzemi iz hladilnika, in razvaljaj na okrog 3cm debelo. S tem testom obloži globok pekač za pito s premerom 22 ali 24 cm. Če želiš, lahko oblikuješ rob. Nato postavi v hladilnik

Pomešaj hruške, brusnice, rjav sladkor, koruzni škrob, vanilijo, pomarančno lupinico, kardamom in mlete klinčke. Ko je nadev pripravljen, vzemi pekač za pito iz hladilnika. Po dnu pekača potresi nekaj orehov. Nanje stresi pripravljen nadev skupaj s tekočino, ki jo je spustilo sadje. S žlico rahlo pritisni nadev ob robove in ob dno. Razvaljaj še drugi del testa in z modelčkom za piškote izreži zvezdice. Te nato položi na pito. Zmešaj 1 rumenjak z žličko vode in s tem dobro premaži zvezdice in rob pite. Povrhu lahko posuješ še nekaj rjavega sladkorja.

Tako, pita potrebuje še 90-100 minut v dobro ogreti pečici – ravno prav pečena bo v pečici navdušeno brbotala, zvezdice pa bodo zlatorjavo zapečene. Čeprav bo zares lepo dišala in se bodo cedile sline, priporočam, da počakaš, da se zares dobro ohladi, saj bo nadev postal bolj čvrst in se kosi med rezanjem ne bodo razlezli.

Pita je najboljša ob dobri družbi in v pravem prazničnem vzdušju. Dober tek!


Njomnjom.


Sugar

Ni komentarjev:

Objavite komentar