Morda bi lahko bolj redno update-anje bloga uvrstila na svoj spisek vsakoletnih novoletnih zaobljub (ne bom več jedla sladkarij, pridno se bom učila, vsak teden bom pospravila sobo, ubogala bom mamico in atija itd.).
Kakorkoli, če se morda kdo spomni od lani, ko sem že objavila nek članek v neki reviji...no, to je bil Erektor, revija študentov Medicinske fakultete. Pri njem zdaj sodelujem drugo leto in bolj neredno hodim na sestanke, zaradi česar mi bo urednica kmalu navila ušesa... evo, v drugem semestru bom bolj pridno hodila na sestanke za časopis, še ena super zaobljuba :D.
Božič gre
skozi želodec
Pozdravljeni spet v kuharski rubriki! Čeprav me vedno zebe
in spadam med zveste ljubitelje vročih poletij, prihajajoči praznični dnevi,
vonj po kuhanem vinu in migetajoče
lučke privabljajo lepe občutke. Seveda pa ni decembrskih dni brez dobre
hrane (saj veste, po »no shave«
novembru prihaja »no shape«
december ) in verjetno ima vsakdo rad čas, ko se po hiši razlezejo vonjave, ki
napovedujejo odlično potico v pečici.
Božična večerja je pri marsikateremu študentu medicine
nepogrešljiv del praznikov. In, kdo ve, morda se pa letos na vaši mizi znajde katera od
naslednjih dveh jedi, ali pa si boste z njima popestrili kakšen lačen dan. Preverjeno
obe odganjata študijske skrbi in razvajata brbončice. Dober tek!
Bučni krapi
v parmezanovi omaki z žajbljem ter orehi
Odlični kot glavna jed, če pa si zaprisežen mesojedec, se
lepo obnašajo tudi kot priloga k popečenim piščančjim prsim. Tudi žajbelj lahko
izpustiš, če ga zares ne maraš, ampak po mojem mnenju doda omaki prijetno svežino.
Recept je za okrog 30 krapov, velikih približno 10 cm. Odvečne lahko zmrzneš in poješ
drugič.
Testo za krape
550g moke
1 jajce
150ml mlačne vode
Ščepec soli
Omaka
Približno 3 žlice
masla
1,5 žlice nasekljanega svežega žajblja
2 strta stroka česna
1 žlica moke
370ml mleka
100g naribanega parmezana
Ščepec muškatnega oreščka
Sol in poper po okusu
Nadev
1 hokkaido buča srednje velikosti
1 žlica olivnega olja
2 strta stroka česna
Sol in poper
Orehi
Iz sestavin za testo zgneti testo, ga zavij v plastično
folijo in postavi v hladilnik za 30 minut.
Segrej pečico na
220°C. Olupi, izdolbi
in nasekljaj bučo na majhne kose. Položi jih na peki papir in pokapljaj z
olivnim oljem, česnom, pol žličke soli in nekaj črnega popra. To naj se peče v pečici 25 min, dokler niso kosi
mehki.
Medtem pripravi omako. V manjši posodi na srednji
temperaturi segrevaj maslo. Dodaj žajbelj in še naprej kuhaj ter stalno mešaj,
dokler se v maslu ne pojavijo drobne rjave pikice. Tedaj odstavi in dodaj česen. Nato z metlico postopoma vmešaj moko, posodo vrni
na štedilnik in vmešaj še mleko. Kuhaj in stalno mešaj, dokler se omaka ne
zgosti. Odstavi in primešaj še parmezan, muškatni orešček, sol in poper pa
dodaj po okusu.
Pečeno bučo
stresi v posodo in jo zmečkaj z vilico. Dodaj skuto in okrog 1dl pripravljene
omake – to je nadev za krape.
Testo vzemi iz hladilnika in ga razvaljaj približno 2 mm debelo. V trgovinah se
lahko dobi modelčke za krape,
ampak tudi če jih nimaš, nič hudega – le izgledali ne bodo vsi popolnoma enaki.
Vzemi večjo skodelico in kar z njo izreži krog iz testa, na sredino položi
nadev in robove stisni skupaj. Pazi, da bodo vsi robovi stisnjeni, sicer bo med
kuhanjem v notranjost ušla voda.
Tako, krapi so skoraj pripravljeni – 15 minut jih kuhaj v slanem
kropu in postrezi na krožniku s parmezanovo omako. Ne pozabi jih po vrhu
potresti z nasekljanimi orehi!
Zamrznjenih ni potrebno odtajati – prav tako jih vržeš kar v
vrelo vodo in kuhaš nekaj minut dlje.
Božična pita
s hruškami in brusnicami
Čeprav smo decembra z vseh strani bombardirani s sladkarijami,
verjemi, da ne boš imel nič
proti, če se v tvojem decembrskem repertoarju znajde tudi tale pita. Bogata s
klasičnimi božičnimi začimbami in odličnim sadnim okusom je naravnost nesramen
desert za že tako prepoln trebuh po božični večerji - en kos bo enostavno
premalo.
Nisem sama slikala - očitno, ane :D Hvala Barbari za pomoč! |
Testo
400g moke
2 žlički soli
250g hladnega masla, narezanega na kocke
100ml zelo hladne vode
Nadev
130g suhih brusnic
5 zrelih hrušk (olupljenih in narezanih na 2-3 cm velike koščke)
130g zmrznjenih brusnic (ali svežih, vendar je v Sloveniji veliko lažje
najti zamrznjene)
200g rjavega sladkorja
3 žlice koruznega škroba (Gustin)
2 žlički vanilijevega ekstrakta
2 žlički pomarančne lupinice
1 žlička mletega
kardamoma
0,5 žličke cimeta
Ščepec mletih klinčkov
125g orehov
1 rumenjak, zmešan s žličko vode
Brusnice vzemi iz zamrzovalnika in pusti, da se odtajajo.
Moko s soljo presej v posodo multipraktika. Dodaj kocke
hladnega masla in premešaj, da nastane drobljiva mešanica, v kateri so še vedno
vidni koščki masla. Nato postopoma dodaj hladno vodo. Cilj je, da se testo med
mešanjem začne lepiti od posode – če je potrebno, dodaj malo manj ali malce več
vode. Testo razdeli in oblikuj v dva diska, debela približno 2 cm in velika
eden približno 10 cm, drugi pa 15 cm. Zavij ju v plastično folijo in postavi v
hladilnik, da počivata vsaj 1 uro.
Suhe brusnice prelij z vrelo vodo in okrog pol ure pusti
pokrito. Pečico segrej na 190°C.
Večji disk testa vzemi iz hladilnika, in razvaljaj na okrog
3cm debelo. S tem testom obloži globok pekač za pito s premerom 22 ali 24 cm.
Če želiš, lahko oblikuješ rob. Nato postavi v hladilnik
Pomešaj
hruške, brusnice, rjav sladkor, koruzni škrob, vanilijo, pomarančno lupinico,
kardamom in mlete klinčke. Ko je nadev pripravljen, vzemi pekač za pito iz
hladilnika. Po dnu pekača potresi nekaj orehov. Nanje stresi pripravljen nadev
skupaj s tekočino, ki jo je spustilo sadje. S žlico rahlo pritisni nadev ob
robove in ob dno. Razvaljaj še drugi
del testa in z modelčkom za piškote izreži zvezdice. Te nato položi na
pito. Zmešaj 1 rumenjak z žličko vode in s tem dobro premaži zvezdice in rob
pite. Povrhu lahko posuješ še nekaj rjavega sladkorja.
Tako, pita potrebuje še 90-100 minut v dobro ogreti pečici – ravno prav pečena bo v pečici
navdušeno brbotala, zvezdice pa bodo zlatorjavo zapečene. Čeprav bo zares lepo
dišala in se bodo cedile sline,
priporočam, da počakaš,
da se zares dobro ohladi, saj bo nadev postal bolj čvrst in se kosi med
rezanjem ne bodo razlezli.
Pita je najboljša ob dobri družbi in v pravem prazničnem
vzdušju. Dober tek!
Njomnjom.
Sugar
Ni komentarjev:
Objavite komentar