photo meri335_zpsc0092e94.png

četrtek, 25. december 2014

Stöllen - božični kruh z marcipanom

Pekla sem. Tisti, ki me imate na fb, že veste kaj - neznanske količine macaronov. Dober teden in pol, 8 rund macaronov, od teh ena povsem ponesrečena (poskusi pečt po prežurani noči... :) ), 5 okusov in ogromno, OGROMNO časa.
Je pa uspelo na koncu - vsaj po dosedanjih komentarjih :)
Okusi: čokolada s karamelo, vanilija z mandarino, malina, pistacija, borovnica


Naredila sem več kot 300 lepih macaronov in ogromen kup 'pohabljenčkov' - razpokanih ali kako drugače neprimernih revežev, ki jih je bilo treba pojest ob kavicah.

Pohabljenčki...moji živci so popokal skupaj z njimi
In zapakirala sem jih v približno 30 takih paketkov...

Včeraj pa sem si končno oddahnila in si vzela pavzo. Trajala je manj kot 24 ur, saj sem zvečer že skuhala rozine in jih marinirala v rumu - ne morem iz svoje kože. :)
Tokrat je prišel na vrsto stöllen, to je tradicionalni nemški božični kruh z oreščki, sadjem in marcipanom. Začinjen s cimetom diši po božiču, tako da danes ne bi mogel biti primernejši dan za peko. :)


krogec v sredini je marcipanova palčka, ki teče po sredini kruhka

Meni je zelo všeč. Sam kruh je malce manj sladek, ampak ga prijetno osladijo marcipan, v rumu marinirane rozine in kandirana pomarančna lupinica, svoje pa doda še sladkor v prahu, posut po vrhu.

 Spekla sem 4 majhne hlebčke. Mislim da je fino narediti več manjših, saj marcipan pri manjšem kosu bolje pride do izraza. Pa še fino darilce bodo za moji teti :).

Tako. Mislim, da se s tole objavo poslavljam za letošnje leto. Nisem se kaj posebej pripravila na praznične besede, voščila ali v srce segajoč opis letošnjega leta :). Bilo je lepo in minilo je hitro, slabe stvari so že pozabljene, lepih se bom pa še naprej z veseljem spominjala. Tudi tebi želim, da bi se čim manj obremenjeval/a s slabimi trenutki - v spomin naj se vtisnejo dobri. Pa veliko zdravja in - ker ne morem iz svoje kože - tudi veliko uporabljene zobne nitke in umitih zob (po slastnih grižljajih seveda! ;) ). Upam, da boš tudi v prihodnje spremljal/a moje pisarije in se morda v novem letu opogumil/a za kakšen recept. Srečno! :)

Stöllen- božični kruh s sadjem, oreščki in marcipanom
(za 4 hlebčke)

Sestavine:
200g marcipana
500g ostre moke
60g sladkorja v prahu
10g soli
125g mleka
25g svežega kvasa
165g celih jajc (3 ali 4)
250g masla na sobni temperaturi
40g rahlo nasekljanih orehovih jedrc
40g rahlo nasekljanih mandljev
200g mariniranih rozin (en večer prej jih nekaj minut kuhaj v vreli vodi, nato pa prelij z 1dl ruma in zapri v kozarec)
1g (dober ščepec) naribane limonine lupinice
40g kandirane pomarančne lupinice
20ml ruma
2g (dober ščepec in pol) cimeta

Za nakoncu:
200g masla, ki ga najprej na zmernem ognju stopiš in pobereš stran belo penico, ki se nabere na vrhu
sladkor v prahu za posip

Zmešaj moko, sladkor in sol v posodi mešalnika za testo. Jaz sem namatrala kar domači mikser, ki je sicer ob tem skoraj izdihnil, vendar če imaš doma kakšno napravo za pripravo testa za kruh, bo super. V skrajnem primeru pa seveda mešaj in gneti kar na roke. Segrej mleko na 30-34 stopinj (torej toliko, da bo malce toplo) in vmešaj sveži kvas. Mešanico s kvasom nato skupaj z jajci dodaj k suhim sestavinam. Pusti, da se testo dobro premeša. Nato dodaj maslo in še naprej mešaj, dokler ni več koščkov masla v testu. Lahko tudi prestaviš v posodo in vse skupaj dobro pregneteš na roke. Nato dodaj oreščke, sadje, limonino lupinico,  rum in cimet in mešaj, dokler niso porazdeljeni po testu.
Testo pusti pokrito in na toplem, da vzhaja približno uro in pol.






Potem ponovno pregneti testo in ga razdeli na 4 kose.
Razdeli marcipan v 4 enake dele in jih na rahlo pomokani površini zvaljaj v 15cm dolge palčke. Vsak kos testa ponovno pregneti in ga na pomokani površini razvaljaj na približno 10x17cm velike pravokotnike.
Palčko marcipana položi na razvaljan kos testa, katerega nato prepogni čez marcipan in rahlo stisni robove skupaj.


Pripravljene hlebčke položi na pekač s peki papirjem in pusti, da vzhajajo še približno 35-40min. Na moje pekače so prišli trije hlebčki naenkrat, enega pa sem spekla posebej. Segrej pečico na 200°C in peci 35-40min. 
Ko vzameš iz pečice, najprej pusti, da se 10min hladi, nato pa s čopičem zares dobro in z vseh strani premaži vse hlebčke s staljenim maslom. Ne skrbi, če se ti zdi, da je masla preveč na površini - kruh bo hitro vse vpil. Ko se povsem ohladi, posuj s sladkorjem v prahu.

Pa vesel božič. :)

nedelja, 14. december 2014

Cakepops jelenčki in kokice s karamelo ter čokolado

Ah. Včeraj popoldne preberem email o dobrodelnem slaščičarskem sejmu na MF. 'Kakšna škoda,' mi je rekla zdrava pamet, 'ravno ta teden, ko pa RES nimam časa...'
No, čez 2 uri sem skupaj s prijateljicama že na vso moč packala. Bliža se izpit, učila se še nisem in v ta dva preostala dneva in pol moram stisnit še 2 rundi macaronov. Krasno.

Skratka. Najverjetneje jutri se bo v avli Medicinske fakultete med drugim dalo dobiti tudi tole:

Celoten izkupiček je namenjen ogroženim družinam, zato pridi in pojej kakšnega izmed jelenčkov, ki se kar niso hoteli narediti tako hitro, kot sem jaz hotela (zato mi oprosti, če dobiš ravno tistega izmed nesrečnežev, ki niso ravno najlepše obliti s čokolado). Zdaj sem končno vse zavila v celofan in zaključila z mojim prispevkom k sejmu. Če bi le imela čas, bi se spravila h kakšni torti, ampak že tako si ne predstavljam, kako bom speljala ta teden do konca.

Skratka, če bi jih kdo rad naredil sam, je recept povsem enostaven: speci svoj najljubši biskvit, ohlajenega zmiksaj in dodaj kakšno žlico masla in mascarponeja. Priporočam, da dodajaš počasi, da dosežeš ravno pravo konsistenco mase - mora biti dovolj trda, da se lepo oblikuje v kroglice. Nato kroglice dobro ohladi in v njih zapiči palčke, katerih konce prej pomočiš v čokolado. Če palčk ne namočiš čokolado, se zna zgoditi, da bi kroglica zaradi svoje teže enostavno zdrsela po palčki navzdol in jo bo oster konec palčke preluknjal. Nadeni jim še rogove iz prelomljenih slanih prestic in spet dobro ohladi.

Nato v mikrovalovki ali nad paro stopi čokolado. Jaz sem uporabila mešanico navadne Milke in 75% čokolade, saj sem hotela dobiti ravno pravi odtenek rjave. Ne sme biti pretemen, saj se sicer narisana usteca jelenčkov ne bodo dobro videla. Stopljena čokolada mora biti dovolj tekoča, da se lahko cakepopse lepo oblije. Če se toliko ohladi, da  vidiš, da se čokolada začenja packati, enostavno postavi spet v mikrovalovno za nekaj sekund.
Manjka še (smarties) nosek, učke in usteca iz bele in 85% čokolade (ker je najbolj temna) in jelenček je končan :).




Rada bi ti pokazala še nekaj.




Kokice s čokolado in karamelo
Caramel&chocolate popcorn
Preden se začnejo porajati kakšne čudne asociacije - to so kokice (brez soli seveda) s karamelo in čokolado. Letos jih je sicer prinesel Miklavž, ampak mi je skupaj z vrečkami pustil tudi recept :)
Med sestavinami lahko najdeš koruzni sirup - dobi se ga v trgovinah z azijsko prehrano, jaz sem ga kupila v trgovinici na Trubarjevi v Lj. Stane malo manj kot 5e, če se ne motim. Sirup je sicer uporaben tudi pri izdelavi modelirne čokolade.

Sestavine
20 lončkov narejenih kokic (lončki s 250ml prostornine, lahko je tud kakšen več)
2 lončka rjavega sladkorja
0,5 lončka koruznega sirupa
0,5 lončka masla, narezan na kocke
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička pecilnega praška
300 g temne čokolade (čimbolj grenke, kajti sladkobo bo dodala karamela!)

Segrej pečico na 120 stopinj, na ventilatorski način. Kokice stresi v ZELO VELIKO posodo za kuhanje. Tako veliko, da jih boš lahko zmešal/a, brez da ti bi letele čez rob.
V manjši posodi zmešaj rjav sladkor, koruzni sirup, maslo in sol ter na zmernem ognju segrej do vretja. Nato pusti vreti 5 minut. Odstavi in vmešaj pecilni prašek in takoj polij čez kokice. Doooooobro premešaj!
Kokice razdeli na 2 pekača in peči v pečici približno eno uro, ampak vsakih 15min vsebino pladnjev premešaj.

Ko so kokice praktično suhe, posuj še s žličko soli in velike kose razlomi. Potem v mikrovalovki ali nad vodno paro segrej čokolado. Ko je povsem stopljena jo enostavno polij po kokicah in dobro premešaj.Ko se čokolada popolnoma ohladi, jih spet razdrobi na manjše kose.

Za ob filmu, za na mizo ali za darilo.




sobota, 13. december 2014

Nekaj do-it-yourself darilc za božični čas ali kar tako

Potrebovala sem nekaj opravljenih študijskih obveznosti in malo vzpodbude na fb :) , da sem se spravila k dokončanju in objavi tegale zapisa. Če je koga motila moja odsotnost, lahko pritožbo pošlje Katedri za infekcijske bolezni. Izpit je za mano in do praznikov me loči samo še eden. Letos imamo celih 14 brezskrbnih prazničnih dni, jupi!
Preden začnem s temo današnjega vpisa, naj opozorim, v kolikor nisi že sam opazil/a na novo preoblekico bloga. Za fantastičen oblaček, iz katerega dežuje se zahvaljujem Maji in njenim photoshop skillsom. Zdaj ima blog končno eno lepo in zapomnljivo obliko, super.

Pred kratkim sem se končno spravila k zbiranju slik, ki jih bom poslala pretopit v bolj oprijemljivo obliko, ki se lahko nalepi tudi v album. To pomeni pregledovanje neznanskih količin fotografij na telefonu - sem človek, ki vse poslika. Zelo redki so dogodki, s katerih odidem brez kakšnega spomina v možgančkih mojega malega prijatelja s fotoaparatom. Verjetno sem se na to navadila zaradi svojega izjemnega spomina, ki je že od vedno vezan na slikovno gradivo.
Ob tem sem naletela kup svojih izdelkov, ki sem jih ob različnih priložnostih podarila prijateljem. Če si torej povsem brez ideje (in brez polne denarnice :) ) kaj bi letos podaril/a prijateljem in družini, pobrskaj med spodnjimi idejami, morda pa najdeš kaj ustreznega.Vsa darilca sem naredila že večkrat, vsakič v malce drugačni preoblekici in zdi se mi, da so bili obdarjenci vedno zelo veseli.