photo meri335_zpsc0092e94.png

sreda, 10. september 2014

Tako, pa sem se še jaz pojavila na bloggerski sceni. Potem, ko sem nekajkrat, ko mi je kdo rekel, naj končno že odprem svoj blog, le zamahnila z roko - kdo bo pa bral moje pisarije :) , sem se sčasoma le odločila, da poskusim. Kot vsi novopečeni bloggerji sem se sedaj znašla pred svojo prvo objavo. Tako sedaj že sto dvajsetič popravljam svoj prvi zapis in verjetno bi bilo najboljše, če kar takoj začnem s tistim, čemur je blog namenjen - objavi receptov in slik tort, peciv, čokoladk in drugih sladkorčkov, ki jih ustvarjam.

Upam, da ti bodo šli moji zapisi v slast in te vsekakor spodbujam, da recepte preizkusiš tudi sam/a. Potrudila se bom, da bodo napisani čimbolj razumljivo, seveda sem na voljo za vsa morebitna vprašanja, komentarje in predloge.

Začela bom kar s svojo zadnjo torto. V petek smo s kolegicami praznovale Sarin rojstni dan (Vse najboljše še enkrat! ;) ), kar je bilo dober razlog, da se spet za nekaj ur zaprem v kuhinjo. Nastalo je tole:


Torta z belim čokoladnim moussom in malinami. Pa še čokoladni mandljev biskvit spodaj. Sama sem pristaš tortic z veliko kreme in malo biskvita, beli mousse v kombinaciji z malinami pa so zame zadetek v polno.
Maline lepo uravnotežijo sladkobo moussa iz bele čokolade, ki se prijetno raztopi v ustih. Njami.
Z dekoracijo sem zaradi primanjkovanja časa malo pohitela, ampak mislim, da so tile srčki izpadli prav simpatično. Naredila sem jih iz zobotrebcev in 'washi tape' - to so tisti barvasti samolepilni trakovi, ki se jih dobi v papirnicah. Enostavno sem nalepila nekaj kosov okrog zobotrebcev in obrezala s škarjami v obliko srčkov. Povrhu torte pa so čokoladni ostružki, ki so verjetno najbolj preprosta dekoracija na svetu - potrebuješ le belo čokolado (ali več njih, odvisno od velikosti torte :) ) in lupilnik zelenjave. Z njim čokolado nastrgaš in ostružke posuješ po torti.

So se morda začele cediti sline? Prilagam recept ;)



Torta z belim čokoladnim moussom in malinami


Torta je imela premer približno 20cm. 

Malinovo polnilo
400g malin – lahko uporabiš zamrznjene, vendar nekaj ur prej vzemi vrečko iz zamrzovalnika in pusti, da se odtalijo.
2 lista želatine
sladkor v prahu
1 žlica malinovega likerja (ni nujno)

Najprej pripravi posodo ali model, ki bo dal obliko tvoji malinovi plasti, npr. kakšno okroglo posodo z ravnim dnom ali kaj podobnega, ki naj bo v premeru približno 2-3 cm manjša kot bo torta. Notranjost obloži s plastično folijo za živila.
Lista želatine položi v posodico s hladno vodo, da se napijeta. Nato zmiksaj maline, da nastane taka malinova brozga. To potem malo segrej nad zmernim ognjem – ne do vretja. Vmešaj ožeto želatino, da se stopi in dodaj nekaj sladkorja v prahu – meni osebno je všeč, če ni preveč sladko in maline ohranijo svojo naravno kislost, s sladkorjem jo samo malo uravnotežiš. Dodaj po okusu in zraven malo probaj, pa bo :) . Če želiš, lahko dodaš kakšno žlico malinovega likerja. Pusti, da se malo ohladi – ker boš to potem nalil/a v model s folijo, nočeš, da se plastična folija stopi zaradi preveč vroče tekočine. Ko naliješ v model, postavi v zmrzovalnik in začni z biskvitom.

Biskvit
100 g mletih mandljev
100 g temne čokolade
40 g sladkorja
40 g masla na sobni temperaturi
3 jajca
1 žlica pomarančnega soka
0,5 vrečke vanilijevega sladkorja – lahko pa tudi malo vanilijevega ekstrakta
1 žlička pecilnega praška
Pečico segrej na 180 stopinj. Tortni model s premerom 20cm (jaz uporabljam obroč z nastavljivim obsegom, super zadeva :) ) namastiš z malce masla oz. obložiš s peki papirjem.

Čokolado razlomi na koščke in jo stopi v mikrovalovki ali nad vodno kopeljo. S stepalnikom penasto zmešaj maslo, sladkor in vanilijin sladkor. Primešaj mlete mandlje, stopljeno čokolado, rumenjake, pomarančni sok in pecilni prašek. V čisti in suhi posodi iz beljakov stepi čvrst beljakov sneg in ga nežno primešaj ostalim sestavinam. Testo nalij v model in peci približno 45-50min. Nekoliko bo naraslo. Tega biskvita sicer pride skoraj še enkrat več kot je potrebno, vendar je zelo dober in kadar uporabim ta recept, ostankov  zmanjka takoj :) . Ohlajen biskvit prerežeš in spodnjo, bolj ravno plast uporabiš za torto.

Bel čokoladni mousse
2 žlički želatine v prahu
2 žlici vode
350g bele čokolade
750ml sladke smetane (bolje se bo stepla, če bo dobro ohlajena!)

Želatino v prahu zmešaj z vodo v lončku in pusti pri miru nekaj minut, da se želatina napije. Belo čokolado nalomi na koščke v skodelico. 250ml smetane segrej na zmernem ognju – odstavi tik preden zavre in jo polij po koščkih čokolade. Skodelico nato pokrij s krožnikom ali pokrovko in pusti pri miru 5 minut. Nato mešanico mešaj, dokler se ne stopijo še preostali koščki čokolade – pride gosta čokoladna krema. Pusti, da se ohladi in občasno premešaj. Med tem stepaj preostalih 500ml smetane. Ko bo stepena, je nekaj žlic dodaj gosti čokoladni mešanici, ki bo tako postala bolj zračna in mehka, zaradi česar boš lažje vmešala preostanek smetane. Preostalo smetano vmešaj z žlico ali še bolje – plastično spatulo, če jo imaš! NE uporabi metlice, saj bo mousse prišel zbit (zrak uide iz smetane) namesto zračen. V posodo s smetano ob rob vlij čokoladno mešanico in nato z žlico ali spatulo mešaj tako, da s krožnimi gibi zajemaš kremo od strani na sredino. Krema se ti bo morda zdela nekoliko tekoča, ampak brez skrbi – med hlajenjem torte bo želatina opravila svoje. 

Sestavljanje torte:
Na biskvit v modelu nalij nekaj moussa in postavi v hladilnik za približno 15 min – toliko, da se vsaj malo utrdi mousse, ki bo nosil maline. Nato iz zmrzovalnika vzemi malinino plast in jo zvrni na mousse. Ni nujno, da je malinova plast povsem zmrznjena-pomembno je samo to, da jo želatina toliko drži skupaj, da bo ohranila svojo obliko. Nato enostavno prelij s preostalo kremo. Nekoliko bolj previden/a bodi pri robovih, da ne ostanejo kje zračni mehurčki. 

!  lahko pa tudi položiš malinino plast direkt na biskvit in samo naliješ mousse čez – bo povsem enako dobro, le izgled bo malce slabši :)
!  če se ti zdi, da je kreme premalo, lahko naknadno narediš še malo moussa in ga enostavno poliješ čez.
Torto postavi v hladilnik čez noč, da se mousse lepo utrdi.
Naslednji dan s tankim nožem torto ločiš od modela-enostavno drsiš ob robu modela in ga nato odstraniš.
Torta je pripravljena in je najboljša za zaužitje prvi dan.


Tako, prvi zapis je napisan. :) Upam, da je recept dovolj jasen in da boš spremljal/a tudi moje naslednje prispevke.

Lep pozdrav :) 






2 komentarja:

  1. Jeeej, bravo za začetek bloga, vem kako je to ko bi rad začel pa pojma nimaš kako in kaj :)
    Že komaj čakam na recepte tvojih tortic, ker vedno super krasno zgledajo :)
    (Če smem predlagat, en konstruktiven komentar, uporabi malo temnejšo pisavo za besedilo, da se bo lažje bralo, trenutno je treba precej oči napenjat :))
    Če te pa kaj zanese v beauty vode, lahko pa kdaj klikneš še na moj blog: http://beautysaur.blogspot.com/ :) :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za nasvet, bom spremenila barvo na nekoliko temnejšo! :) Pa hvala, bom prečekirala tvoj blog! :)

      Izbriši