photo meri335_zpsc0092e94.png

četrtek, 11. september 2014

Snickers cupcakes


Odziv na fb po objavi linka do bloga je bil prijetno presenečenje. Me veseli! Počasi raziskujem funkcije in možnosti oblikovanja, da bo postal še boljši in lepši :) . Kot boš videl/a v nadaljevanju, je ta objava oblikovno prava katastrofa. Blog enostavno noče upoštevati mojih navodil, da lepo poenoti pisavo in razmake med vrsticami :S  Sicer sem nekoč, že zdavnaj, že pisala blog - če se morda spomnite Windows Live strani, ki so spremljale msn messenger...no, to je bilo to. Vendar pa je od tega že zelo dolgo. Neverjetno, kako se izgubi smisel za pisanje. Tako da - hvala za razumevanje ob mojih oblikovnih in literarnih nerodnostih, upajmo, da bo sčasoma bolje :)

Ker imam že nekaj spisanih receptov, imam zalogo že za kar nekaj objav - bodo prav prišle v hudih časih, ko bo treba sedeti za knjigami. :) Sicer se nova torta ravno trdi v hladilniku (odkar sem se vrgla v peko tort, ima kar naprej kdo rojstni dan... :) ), ampak danes bom podelila recept za cupcakeje. Za vse oboževalce arašidovega masla in karamele.

Spekla sem jih kot darilo za na rojstnodnevno žurko dveh kolegov s Primorske - kot vedno sem bila v časovni stiski in ko je fant potrpežljivo počakal, da sem končno nabrizgala kremo in spackala ploščice s črkami, sva vse zložila na pladenj in se ob desetih zvečer končno odpeljala na Kras.



Najprej jih sploh nihče ni hotel poskusiti! Čez kakšno uro in pol pa pridem v kuhinjo, fantje okrog hladilnika s kolački v rokah in nekam blaženimi izrazi na obrazih. Mission accomplished. ;)


 

Da ne bom dolgovezila, tukaj je recept



SNICKERS CUPCAKES
 
Za približno 14 velikih cupcakeov:
220g moke
90g kakava v prahu   (ne čokolade v prahu, ampak kakava! Pazi pri nakupu ;)
1,5 žličke pecilnega praška
½ žličke soli
250 ml 'buttermilka' (tega se pri nas ne dobi, je pa zelo pogosta sestavina v ameriških receptih. Lahko ga enostavno narediš doma tako, da v kozarec daš 250ml mleka in dodaš žlico limoninega soka, premešaš in pustiš pri miru 10min. Nekoliko se bo zgostil.)
120g kisle smetane
2 jedilni žlici vode      (lahko pa nadomestiš s kavo, kar bo dalo boljši okus)
170g masla na sobni temperaturi 
110g belega sladkorja
140g rjavega sladkorja
2 veliki jajci na sobni temperaturi (vzemi iz hladilnika kakšno uro in pol preden začneš delat.  Če  bodo na sobni temperaturi, se bosta bolje zmešali z ostalimi sestavinami)
2 žlički vanilijevega ekstrakta




Za karamelno-arašidovo polnilo:


400g mehkih (!!) karamel (se pravi ne tiste trde, kot na primer Werthers originals, ampak mehka varianta.)


80g sladke smetane


1 žlica masla


ena velika pest arašidov (lahko slanih!), ki jih malo nasekljaš, recimo na polovičke, pač da so malo večji koščki


Za arašidovo kremo:


220g masla (na sobni temperaturi)


220g arašidovega masla (creamy verzija)


500g sladkorjav prahu


1 žlička vanilijevega ekstrakta


60g mleka


Za povrh:

Ena čokolada (mlečna, temna, kar imaš rajši)

Nekaj arašidov (lahko tudi slanih)



Segrej pečico na 180 stopinj. V modelčke za muffine vloži papirčke.

Vzemi skledo in zmešaj skupaj moko, kakav v prahu, pecilni prašek in sol. V drugi posodi pa zmešaj buttermilk (torej tisto mleko s žlico limoninega soka), kislo smetano in vodo (ali kavo).

V tretji večji posodi z mikserjem (z nastavki za smetano stepat) 3-5 minut mešaj maslo in obe vrsti sladkorja. Nato dodaj jajci, vsako posebej in vsakič dobro premešaj. Potem dodaj še vanilijin ekstrakt in zopet dobro premešaj.

Mikser nastavi na nižjo hitrost in dodaj četrtino 'suhih sestavin' (se pravi moko in ostalo iz prve posode), zmešaj in nato dodaj tretjino 'tekočih'. Izmenično dodajaš suhe in tekoče sestavine in vedno dobro premešaš.
Masa je tako pripravljena. Če želiš, lahko dodaš še koščke čokolade. Napolni modelčke do približno 2/3 prostornine in jih peci 22-25min v pečici. Pečeni so, ko je površina na otip čvrsta. Ne  prav trda, ampak čvrsta.  Vzemi iz pečice in popolnoma ohladi. Ko so ohlajeni, vzemi čajno žličko in na sredino izdolbi luknjo, v katero boš potem dal/a karamelo z arašidi.
Za karamelno-arašidovo polnilo: 
To naredi šele, ko so muffini pripravljeni za polnjenje. Vse sestavine stresi v majhno skledo in postavi v mikrovalovno za približno 40s. Vzemi ven in malo premešaj. Če so karamele še precej trde, postavi še enkrat v mikrovalovno za 30s. Potem bi morale biti že kar stopljene, sicer pa daj še za 10 ali 20 sekund. Ni treba, da se v mikrovalovni povsem stopijo, če malo premešaš in pustiš, se bodo še stopile, ko jih vzameš ven. Na koncu se morajo karamele povsem zmešati z maslom in smetano, nastane karamelna omaka. Potem dodaj še nasekljane arašide. Lahko še malo ohladiš - če bo omaka preveč tekoča, jo bo muffin vpil. S tem napolni izdolbene muffine.

Tako izgleda vse skupaj na tej točki:

Arašidova krema
 Najprej nekaj minut stepaj maslo. Nato dodaj arašidovo maslo, malo sladkorja v prahu, mleko in vanilijo. Dobro premešaj s stepalnikom. Nato postopoma dodajaj preostal sladkor v prahu in vsakič dobro premešaj. Ko je vse dobro premešano, bo morda krema še precej mehka – če se ti zdi preveč, jo lahko postaviš v hladilnik za nekaj minut. Potem z njo napolni tubo z nastavkom / vrečko z nastavkom. Če nimaš nastavkov za brizganje krem, lahko vzameš vrečko in enostavno odrežeš kot. Potem nabrizgaš kremo na pripravljene muffine.

Za povrh lahko stopiš čokolado in jo z žlico poliješ po muffinih. Preden se strdi, lahko posuješ še z arašidi.



Dober tek! :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar