photo meri335_zpsc0092e94.png

torek, 28. oktober 2014

Presna 'čokoladna' torta

Dolgo sem odlašala s presno torto. Pa ne, da je ne bi marala - presne torte so na žalost kar se peke tiče najbolj nezanimive torte na svetu.
Če povzamem recepte za 99% presnih tort:
1) sestavine za spodnji del dobro zmiksaj in pritisni ob dno pekača
2) sestavine za kremo dobro zmiksaj in nalij v pekač, nato postavi v hladilnik/zmrzovalnik, da se strdi

Dobra stran je, da so iz istega razloga izjemno enostavne za izdelavo in praktično NIČ ne more it narobe. Slaba stran, da so sestavine, ko nakupiš vse datlje, razne oreščke, rožičev prah, goji jagode... razmeroma drage. Dobra, da so presne torte nedvomno zdrava sladica. Ampak žal v kalorijah niti malo ne zaostajajo za navadnimi tortami, tako da nažiranje brez slabe vesti odpade. Tudi zagotovo ne odgovarjajo vsem okusom.
Vendar pa so idealna izbira, ko bi radi obdarili koga, ki si zaradi kakršnihkoli težav s prebavo (ali pa je napovedal vojno predelani hrani) ne sme privoščiti običajnih sladic.



Takole je izgledala mini torta za tolažbo kolegici, ki se je postarala v teh dneh (vse najboooljšeeee!! :) ). Nisem vedela za kako veliko torto je napisan recept, zato sem si rekla, da bom iz ostankov pač naredila še eno za doma. Izkazalo se je, da je bilo ostankov kar veliko, saj je nastala še približno 20cm velika torta in še nekaj kokosovih kroglic. 
Končni izkupiček torej kar pošten. Fino je, ker te torte ni potrebno zmrzovati in je primerna za prenašanje naokoli (na faks :) ), saj krema ostane dovolj čvrsta.

Za popestritev oreškasto-datljevega-'čokoladnega' okusa je v torti še plast banan in plast malin.

četrtek, 23. oktober 2014

Vroča čokolada. Bela, temna....dobra za takrat, ko zebe! :)

Ojej. Pa smo tam. Kljub zimskem plašču, škornjem in najtoplejšem puloverju še vedno zebe v tisti delček telesa, ki mi ga slučajno ni uspelo pokriti z 10cm oblačil. Potem ko sem pri -20 stopinjah (vsaj zdelo se je tako) prilezla do faksa in nazaj domov, sem se sedaj končno vrnila k svoji zvesti in topli prijateljici. Odeji.

Najslabše pri vsem skupaj je, da bomo šklepetali z zobmi še naslednje pol leta in to se po letošnjem 'poletju' resnično zdi nepošteno. Klavrno situacijo bi precej izboljšala kakšna vroča čokolada, kajne? Itak. :)
 Vroča čokolada je na žalost v večini kavarn precej narobe razumljena poslastica. To NI kakav.  To tudi NI puding! Dobra vroča čokolada je ravno prav gost napitek z močnim okusom temne čokolade, ki ga omehča kupček smetane na vrhu. Mmmm. In zares si sam/a doma lahko zelo enostavno narediš najboljšo. S čilijem. In muškatnim oreščkom. In cimetom. Oh :)





Tudi bela čokolada je nekaj posebnega, saj sem ji dodala bučo. Tisto oranžno - hokaido, iz katere se naredi najboljša kremna juha na svetu. Hokaido buča ni uporabna samo za slane jedi, obstaja namreč zelo široka izbira sladkih bučnih pit, kolačkov in tort. Zares toplo priporočam, da daš priložnost tej vroči čokoladi, ker je božanska. Bo-žan-ska.

Tudi tokrat seveda ni šlo brez začimb, svoje so dodali cimet, muškatni orešček, ingver, klinčki in vanilija. Za povrhu pa še smetana z malce vanilijevega sladkorja....se že cedijo sline, ane :) Recept!
Mimogrede, če buče nimaš ali je ne maraš (če je to sploh mogoče), se bo dalo narediti brez - vendar bo v tem primeru potreben koruzni škrob (Gustin), ki bo tekočino zgostil. Moram te opozoriti še na nekaj - tukaj se precej pozna, kako kvalitetno čokolado uporabiš.

torek, 14. oktober 2014

Vse najboljše za moj peti 18. rojstni dan! :)

Eno leto starejša, pa še kar v cvetu mladosti! :) Dovolj dober razlog, da sem si spekla (ja, sama sebi...v krutem svetu živim :/) kar dve torti. Drugo zato, ker se mi prva ni zdela dovolj dobra, čeprav je menda bila dobra. Skutina z višnjami in čokoladnim biskvitom. Se sliši dobro? Meni se je v resnici zdelo povprečno, kar ni dovolj - hotela sem iz povabljenih kolegov izvabiti kakšen vzdihljaj ali dva. Pa sem naredila še drugo. Mandljev čokoladni biskvit, na njem temen čokoladni mousse, sledila je plast višenj, vse skupaj pa je obkrožala plast belega moussa. Boljše! :) Zakaj obakrat višnje? Hotela sem okus prilagoditi motivu dekoracije, ki se mi že zelo dolgo valja po mislih - prelepa japonska češnja. Nastalo je tole:

Dekoracija - kot vedno - iz čokolade. Malce potrpežljivosti je bilo potrebne, da sem sestavila vejico tako, da je zdržala težo cvetov in obdržala obliko.

Za lažjo predstavo, kako je vse skupaj izgledalo pod kremo:

Pri drugi torti se mi je  z dekoracijo (in očitno tudi s slikanjem) malo bolj mudilo:
tako izgleda dekoracija v 15min :)

Slike v prerezu drugi torti delajo zares krivico, bila je veliko bolj slastna, kot izgleda tukaj
Oprosti torta, naslednjič te bom bolj dostojno slikala!

Toliko rožic, ane! Na ebayu sem našla sijajen pripomoček, ki mi jezelo olajšal delo. Poslali so mi ga nekje iz Kitajske - neki plastični izrezovalniki v različnih oblikah, s katerimi potem samo 'naštampljaš' rožice. Takole izgleda:
Obstaja mali milijon različnih oblik in komplet dobiš že za evro ali dva.

Tokrat ne bo  recepta, Saj sta obe torti le majhni improvizaciji drugih tort (če pa koga vseeno zanima, pa naj me kontaktira). Če imaš kakršenkoli predlog ali vprašanje, pa se bom potrudila odgovorit oz. uresničit kakšno željo ;)



sobota, 11. oktober 2014

Borovničevo-skutina torta

Preden ta blog zarjavi, se po dolgem času oglašam z novo objavo. Čudovito potovanje po Tajski je za mano, prvi teden faksa tudi. Slike? Ni jih, razen nekaj ubogih posnetkov na mojem telefonu - uspela sem izgubiti spominsko kartico s predragocenimi slikami. :( Po tem, ko sem preiskala vse kotičke doma, je preostala še ena možnost - padla mi je iz hlačnega žepa nekje v Ljubljani, najverjetneje v BTC-ju. Grozno. Po tem, ko se ne morem več domisliti, kam bi še šla pogledat in kje bi še vprašala, če se je morda našla spominska kartica za fotoaparat, mi preostane le še jeza nase in da upam na čudež, da se bom nekoč lahko zahvalila prijaznemu najditelju. (A morda kdo pozna koga, ki je našel kartico s slikcami palmic in templjev??)

Torej, potopisna predavanja ob krasnih slikah na žalost odpadejo, lahko pa povem, da je bilo nepozabno (upam da res, ker se brez slik zares lahko zanašava samo na svoj spomin :/ )


 Tokrat bom izdala recept za eno mojih najljubših (in verjetno tudi najenostavnejših) tort - skutino z borovnicami. Skutina krema ni povsem navadna - zaradi dodane bele čokolade je ravno prav sladka, borovnice pa prispevajo k sadnem priokusu. Vse skupaj zaokroži nežna beljakova pena, ki se stopi v ustih. Preizkušeno se obnese tudi v obliki pite. Priporočam! :)

Naredila sem jo za mamin rojstni dan. Dekoracija je bila sicer razmeroma enostavna, ampak manj je včasih več, kajne? Meni izgleda super :)