photo meri335_zpsc0092e94.png

četrtek, 23. oktober 2014

Vroča čokolada. Bela, temna....dobra za takrat, ko zebe! :)

Ojej. Pa smo tam. Kljub zimskem plašču, škornjem in najtoplejšem puloverju še vedno zebe v tisti delček telesa, ki mi ga slučajno ni uspelo pokriti z 10cm oblačil. Potem ko sem pri -20 stopinjah (vsaj zdelo se je tako) prilezla do faksa in nazaj domov, sem se sedaj končno vrnila k svoji zvesti in topli prijateljici. Odeji.

Najslabše pri vsem skupaj je, da bomo šklepetali z zobmi še naslednje pol leta in to se po letošnjem 'poletju' resnično zdi nepošteno. Klavrno situacijo bi precej izboljšala kakšna vroča čokolada, kajne? Itak. :)
 Vroča čokolada je na žalost v večini kavarn precej narobe razumljena poslastica. To NI kakav.  To tudi NI puding! Dobra vroča čokolada je ravno prav gost napitek z močnim okusom temne čokolade, ki ga omehča kupček smetane na vrhu. Mmmm. In zares si sam/a doma lahko zelo enostavno narediš najboljšo. S čilijem. In muškatnim oreščkom. In cimetom. Oh :)





Tudi bela čokolada je nekaj posebnega, saj sem ji dodala bučo. Tisto oranžno - hokaido, iz katere se naredi najboljša kremna juha na svetu. Hokaido buča ni uporabna samo za slane jedi, obstaja namreč zelo široka izbira sladkih bučnih pit, kolačkov in tort. Zares toplo priporočam, da daš priložnost tej vroči čokoladi, ker je božanska. Bo-žan-ska.

Tudi tokrat seveda ni šlo brez začimb, svoje so dodali cimet, muškatni orešček, ingver, klinčki in vanilija. Za povrhu pa še smetana z malce vanilijevega sladkorja....se že cedijo sline, ane :) Recept!
Mimogrede, če buče nimaš ali je ne maraš (če je to sploh mogoče), se bo dalo narediti brez - vendar bo v tem primeru potreben koruzni škrob (Gustin), ki bo tekočino zgostil. Moram te opozoriti še na nekaj - tukaj se precej pozna, kako kvalitetno čokolado uporabiš.



V receptih je uporabljena merica 'lonček' (ameriški 'cup'). Mišljen je lonček s prostornino 250ml.

TEMNA VROČA ČOKOLADA S ČILIJEM
(za 2-3 osebe)
 2 lončka mleka
1/4 lončka kakava v prahu (pozor, ne zamenjaj s čokolado v prahu!)
2 žlici sladkorja
1 žlica koruznega škroba (Gustin)
1 žlička cimeta
0,5 žličke vanilijevega ekstrakta
ščepec čilija
malo kajenskega popra (približno pol ščepca)
malo naribanega muškatnega oreščka (približno pol ščepca)
70g 70% temne čokolade

Vse razen čokolade zmešaj v posodi in segrevaj na srednjem ognju. Čokolado segrej v mikrovalovki ali v parni kopeli in jo stopljeno dodaj preostalemu. Mešaj, dokler se ne zgosti - če se kljub visoki temperaturi ne zgosti, previdno dodaj še malo koruznega škroba (vendar previdno, da tvoja vroča čokolada ne postane puding! :) ). Serviraj s stepeno sladko smetano.

BELA VROČA ČOKOLADA Z BUČO
 (za 2-3 osebe)
400 ml mleka
pol lončka bučnega pireja (glej navodila!)  -> če pa ne želiš buče, lahko nadomestiš z malo koruznega škroba
pol žličke cimeta
pol žličke mletega ingverja
5 klinčkov
ščepec muškatnega oreščka
1 vanilijev strok (ali žlička vanilijevega ekstrakta)
150g bele čokolade
malo soli (približno pol ščepca)


Najprej pripraviš bučni pire. Pečico segrej na 200 stopinj. Od buče odreži približno tako velik kos, da bo mesa za približno pol lončka - rajši malce preveč! ;) Bučo z lupino navzgor obrni na peki papir in postavi v pečico za približno 15 min. Ko vzameš ven, mora biti oranžno meso tako mehko, da ga z žlico z lahkoto spraskaš ven. Meso dodatno pretlači z vilicami ali zmiksaj in pire je pripravljen.
Segrej vse sestavine razen čokolade skoraj do vretja. Nato odstavi, dodaj na koščke nalomljeno čokolado in premešaj, da se stopi.
Serviraj s stepeno sladko smetano.

Ko sta obe vroči čokoladi pripravljeni, se s fantom/punco/sestro/mamico/atijem/mačkom in vročo čokolado v roki zavij v toplo odejo in se široko nasmej groznemu mrazu skozi okno. :)

Se slišimo kmalu, če ne zmrznem!

Ni komentarjev:

Objavite komentar