Če povzamem recepte za 99% presnih tort:
1) sestavine za spodnji del dobro zmiksaj in pritisni ob dno pekača
2) sestavine za kremo dobro zmiksaj in nalij v pekač, nato postavi v hladilnik/zmrzovalnik, da se strdi
Dobra stran je, da so iz istega razloga izjemno enostavne za izdelavo in praktično NIČ ne more it narobe. Slaba stran, da so sestavine, ko nakupiš vse datlje, razne oreščke, rožičev prah, goji jagode... razmeroma drage. Dobra, da so presne torte nedvomno zdrava sladica. Ampak žal v kalorijah niti malo ne zaostajajo za navadnimi tortami, tako da nažiranje brez slabe vesti odpade. Tudi zagotovo ne odgovarjajo vsem okusom.
Takole je izgledala mini torta za tolažbo kolegici, ki se je postarala v teh dneh (vse najboooljšeeee!! :) ). Nisem vedela za kako veliko torto je napisan recept, zato sem si rekla, da bom iz ostankov pač naredila še eno za doma. Izkazalo se je, da je bilo ostankov kar veliko, saj je nastala še približno 20cm velika torta in še nekaj kokosovih kroglic.
Končni izkupiček torej kar pošten. Fino je, ker te torte ni potrebno zmrzovati in je primerna za prenašanje naokoli (na faks :) ), saj krema ostane dovolj čvrsta.
Za popestritev oreškasto-datljevega-'čokoladnega' okusa je v torti še plast banan in plast malin.
'Sej itak je zdrava...' je fajn tolažba, ko ješ 5. košček take torte... |
EAT ME EAT ME EAT ME EAT ME EAT ME EAT ME |
Poleg tortice za slavljenko sem narezala še nekaj koščkov za sošolke. Zbrani vtisi:
'Mmmmeeeeriiiiiii....'
'Sem mislila sam pol koščka pojest, sam bom kr celega...'
'To pa kr še kdaj prines!'
'Sem kr celo požrla še pred naslednjimi vajami'
Bo za probat, ane? :) Najboljše je to, da potrebuješ samo mikser, sestavine in model. In nič drugega, nobenega kulinaričnega znanja, nobene izkušnje s peko...ker je enostavno prelahko, da ne bi uspelo :).
'ČOKOLADNA' PRESNA TORTA Z MALINAMI IN BANANO
Spet sem uporabila merico 'lonček', pri čemer je mišljen kozarček z 250ml prostornine.
Spodnja plast:
1 lonček mletih lešnikov
1 lonček mletih mandljev
1,5 lončka datljev
0,5 lončka presnevega rožičevega prahu ali presnega kakava v prahu
0,5 lončka kokosove moke
2 žlici kokosovega masla
2 žlici vode
2 žlici goji jagod, ki jih pol ure prej namočiš v dveh žlicah vode
ščepec cimeta
Z mikserjem najprej zmešaš lešnike, mandlje in datlje - mora biti vse dobro sesekljano, šele nato dodaš ostale sestavine. Tortni model (okrog 22cm) obložiš s prozorno folijo za živila. Sesekljano maso potlačiš ob dno do željene debeline. Če ti nekaj mase ostane - super, iz nje naredi kroglice ter jih povaljaj v kokosovi moki.
Sadje:
okrog 250g zmrznjenih malin, ki jih pustiš v vrečki, da se odtalijo - fino je, če ostanejo čimbolj cele. Če pa imaš sveže, pa toliko boljše :)
2 banani
Banane nareži na rezinice in jih položi na spodnjo plast, le ob zunanjem robu pusti malo prostora, ki ga bo zapolnila krema. Na banane položi maline - čimbolj jih stisni skupaj in luknje zapolni s koščki malin. Ne jih zmiksati, saj se bo sicer ta plast čisto razlezla, ko boš razrezal/a torto.
'Čokoladna' krema
2 lončka datljev
1,5 lončka vode
0,5 lončka rožiča v prahu ali presnega kakava
0,5 lončka kokosovega masla
Najprej v mikserju melji datlje, dokler ne nastane sprijeta kepa. Nato dodaj vodo in mešaj naprej toliko časa, da nastane gosta zmes, brez delčkov. Dodaj še rožičev prah (oz. kakav) in kokosovo maslo in miksaj dokler ne nastane povsem gladka krema. Ne skrbi, če je nekoliko tekoča. Kremo nadevaš na sadje in spodnjo plast, nato pa postavi v hladilnik za vsaj 1 uro, da se strdi.
Okrasila sem jo z narezanimi mandlji in goji jagodami.
Probala, tko da same pohvale! Res dobra in zelo okusna tortica, sploh se ne čust da je presna. Res naaaajmi! ;)
OdgovoriIzbriši